Weet jij al hoe je een shampoo bar gebruikt?

Als er momenteel één onderwerp is waar veel over wordt gesproken - en vooral veel verandering in plaatsvindt - dan is dit wel in de wereld van haarverzorging.

En dan vooral de troep waar je tegenwoordig bewust van bent die er in verwerkt zit. Onnodige en harde chemicaliën die via deze weg ook allemaal in jouw lijf terecht komt.

Je bent je steeds bewuster aan het worden van de werking van ingrediënten, plastics en wat voor effect dit heeft op onder andere je haar. De plastic flesjes worden ingeruild en deze nieuwe vorm van je haar wassen maakt een opmars.

Alleen hoe gebruik je het op de juiste manier?

Je bent gewend aan een lekker simpel flesje van de drogisterij. Daar knijp je een keer stevig in en je hebt een flinke dot shampoo in de palm van je hand.

Deze haarzeep is dan wel even iets anders. In theorie zou je daar ook in kunnen knijpen. Maar dat geeft wel het risico dat de zeep je badkamer doorvliegt.

Ik leg je in dit artikel daarom graag uit hoe je hier het meeste uit kunt halen!

Wat is een shampoo bar?

Mocht je nog onbekend zijn met het concept van een shampoo bar, dan leg ik je hier nog even uit wat het precies is.

Het is zoals het eigenlijk al zegt een bar van zeep. Het lijkt eigenlijk op zo'n zeepbar die vroeger in badkamers of wc fonteintjes lagen om je handen mee te wassen.

Het is een compacte vaste vorm van shampoo.

Het is dus niet vloeibaar zoals je gewend bent van de shampoos uit plastic flessen. In dit geval wordt het product in een mal geperst, waar deze voor een week ligt uit te harden.

Na dit proces wordt het verwikkeld in gekozen verpakking.

Shampoo repen of blokken zijn verkrijgbaar in verschillende formules, afgestemd op verschillende haartypes en behoeften, zoals droog haar, vet haar of gekleurd haar. Sommige shampoos bevatten ook natuurlijke ingrediënten en worden als geschikt beschouwd voor mensen met een gevoelige hoofdhuid of allergieën.

Daarnaast komt er bij de productie of de verpakking geen plastic aan te pas!

Wat niet alleen inhoudt dat het gebruik van dit product goed is voor het milieu, maar ook voor jouw lijf.

🧼
Wist je dat met het gebruik van de meeste reguliere shampoos microplastics in je lichaam terechtkomen?

Deze nieuw vorm van shampoo wordt vaak gebruikt als een milieuvriendelijk alternatief voor de traditionele flessen. De bar vereist namelijk geen plastic verpakking en genereert daardoor minder afval.

Bij correct gebruik kun je lange tijd genieten van de levensduur van de shampoo.

Ook is het een veel makkelijker product om mee te nemen op reis.

Geen gedoe meer met het overgieten van je shampoo in een doorzichtig flesje. En dan ook nog de juiste verhouding aanhouden. Anders wordt je dure product ook voor je neus in de prullenbak gegooid.

Stapsgewijs hoe je een shampoo bar gebruikt

Goed dan nu het belangrijkste. Hoe gebruik je een shampoo bar dan correct? Het is even iets anders dan je gewend bent.

Maar absoluut niet moeilijker.

Stap 1: Kies de shampoo die past bij jouw haartype

Allereerst is het belangrijk om een shampoo te kiezen en te gebruiken die past bij jouw haartype. Zo zijn er verschillende producten voor fijn & dun haar, voor een gevoelige hoofdhuid, voor krullend haar, blond haar, etc. Dit is belangrijk om de correcte verzorging te geven aan de behoeftes van jouw haar.

💇🏼‍♀️
Om achter jouw haartype te komen schreef ik deze blog

Stap 2: Je haar nat maken

Voordat je de shampoo bar kunt gebruiken, begin je eerst met het goed nat maken van je eigen haar. Dit is een belangrijk onderdeel.

Zodra je haar niet nat genoeg is, dan wordt de shampoo niet voldoende verdund en blijft er build up op je hoofdhuid achter.

Te veel build up zorgt ervoor dat je haar kan beschadigen en werkt dit de groei van je haar tegen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je last kan krijgen van een jeukende hoofdhuid of van roos.

Zorg er daarom voor dat je haar goed doordrenkt is van het water voor je naar stap 3 gaat.

Geen gehaast dus.

Stap 3: De shampoo bar nat maken

De haarzeep zelf kun je nu op twee verschillende mogelijkheden gebruiken. Je kunt allereerst de bar tussen je natte handen nemen en op deze manier de shampoo overnemen op je handen.

Het zeepblok gaat vanzelf schuimen naarmate je deze meer beweegt tussen je handen. Je neemt nu vanzelf het product over op je handen.

Of je zou ervoor kunnen kiezen om het blok direct over je haar te wrijven. Doe dit wel zachtjes om te voorkomen dat je je haar beschadigd.

Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de eerste optie. Op deze manier heb je zelf de controle hoeveel product je in je haar brengt. En daarnaast loop je ook geen risico je haar onnodig te beschadigen.

Win-win dus.

Stap 4: Het schuim in masseren

Nu je het schuim van het blok hebt, is het van belang dit goed in te masseren op je hoofdhuid. Zelf begin ik altijd met mijn haar en hoofd onderste boven.

Ja heel charmant gezicht, ik weet het.

Maar wat werkt, dat werkt!

Op deze manier is het namelijk veel makkelijker om je hoofdhuid ook daadwerkelijk goed te wassen. Als ik zelf rechtop blijf staan, dan was ik vaak alleen echt de bovenkant van mijn haar.

Na het inmasseren met mijn vingertoppen gebruik ik nog een hoofdhuid massage borstel. Dit was voor mij ook echt een gamechanger!

De massage borstel zorgt ervoor dat het product extra goed in aanraking komt met de hoofdhuid en op een juiste manier verdeeld en ingewerkt wordt.

Het bevordert de doorbloeding en het helpt tenslotte nog wat extra te ontspannen. Een paar minuten waarin je even helemaal tot jezelf kunt komen en je hoofd de nodige liefde en aandacht krijgt.

Stap 5: Grondig uitspoelen

Spoel vervolgens de shampoo grondig uit. Het lijkt voor de hand liggend, maar ook dit onderdeel is van groot belang om te voorkomen dat er build up achterblijft op je hoofdhuid.

Die build up zorgt ervoor dat je haar sneller vies en vettig wordt, maar voorkomt ook dat je haar beter kan groeien.

En let's be honest. We willen allemaal stralende lange lokken.

Neem even goed de tijd om alle lagen van je haar af te gaan en de hoofdhuid nog even kort na te masseren.

Stap 6: Gebruik eventueel een conditioner bar

Na het gebruiken van de shampoo bar, kun je ook nog de conditioner bar gebruiken om je haar de extra voeding en verzachting te geven die het nodig heeft.

Zelf heb ik relatief snel klitten in mijn haar als ik het gewassen heb.

Een conditioner is daarom zeker nodig om het te verzachten, maar ook voor de extra verzorging. Daar waar de shampoo verschillende opties heeft om het product aan te brengen, geldt voor de conditioner maar 1 methode.

En dat is door de bar tussen je handen nat te laten worden. En op deze manier het product op je handen over te nemen.

Conditioner is namelijk bedoelt voor je haarpunten en niet voor je hoofdhuid. Zodra je het product op je handen hebt overgenomen, dan kun je dit verdelen in je haarpunten.

Laat dit even intrekken en spoel ook grondig uit.

Voor extra glans spoel je de conditioner uit met koud water. Dit zorgt ervoor dat de haarschubben namelijk sluiten.

Bonus tips:

Gebruik niet te veel van de shampoo bar per wasbeurt. Ze zijn namelijk behoorlijk geconcentreerd. Meer dan vergeleken met een reguliere shampoo fles.

Je hebt dus maar een kleine hoeveelheid nodig.

Daarnaast is het belangrijk om je haar even de tijd te geven om te wennen aan de overstap. Als je net overstapt van je traditionele haarverzorging naar verzorging zonder toegevoegde chemicaliën, kan je haar een overgangsperiode nodig hebben om te wennen.

Je haar is al die tijd gewend om parabenen, siliconen en sulfaten mee te krijgen. Je zult na verloop van tijd merken dat je haar veel gezonder is, meer glanst en sneller groeit.

Naast het correct gebruiken van de shampoo bar tijdens het wassen van je haar is het ook belangrijk dat je na het gebruik deze op de juiste wijze opbergt en bewaard.

Laat hem eerst drogen en bewaar hem vervolgens op een droge plaats. Op deze manier verleng je de levensduur van de shampoo. Zelf gebruik ik deze zeep bar houder.

Er zitten speciale drainagegaten in, waardoor de bar makkelijk kan drogen en vocht vermeden kan worden.

Mijn favoriete shampoo bars voor wekelijks gebruik

Nu je weet hoe je een shampoo blok op de juiste manier gebruikt, ben je vast ook benieuwd waar je deze kunt kopen.

Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende merken in omloop.

Vergelijkbaar met reguliere shampoo flessen zijn er ook tal van bars waar wel chemicaliën in verwerkt zitten.

Zelf ben ik helemaal overgestapt naar sulfaat, parabeen en siliconen vrije shampoo. Mocht jij hier ook naar op zoek zijn, dan zijn de bars van flow-cosmetics zeker wat voor jou!

Duurzame shampoo bars

Vrij van sulfaten, siliconen en parabenen

Bekijk hier het assortiment

Je vindt hier niet alleen shampoo bars voor verschillende haartypes, maar ze verkopen ook conditioner bars en de houders voor de zeepblokken.

Naast dat de bars vrij zijn van chemicaliën zijn ze ook vegan en biologisch. Voor mij de belangrijkste factoren voor het gebruik van producten op mijn lichaam.

Ga jij de overstap maken voor gezonder haar? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!