Een paar jaar geleden werd je misschien nog raar aangekeken. En was de uitvoering van een cacao ceremonie thuis zeker geen mogelijkheid.

Tegenwoordig is het iets heel normaals. En helpt het jou om je hoofd écht stil te krijgen tijdens je meditatie. Je maakt hierdoor een diepere verbinding met je hoogste zelf.

Een cacao ceremonie thuis uitvoeren is voor jou dé oplossing om die connectie met jezelf weer aan te gaan.

En nee, het gaat dan niet om een kopje warme chocomelk van 'de enige echte' afgetopt met een heerlijke toef slagroom en een paar verstrooide marshmallows.

Nee. Het gaat hier om echt pure en rauwe cacao.

In dit artikel neem ik je mee in de voordelen van het uitvoeren van een cacao ceremonie, hoe je deze zelf thuis kunt uitvoeren en het recept om de cacao op de juiste manier te bereiden.

De voordelen van een cacao ceremonie

Dat cacao meerdere voordelen kent dat weten we inmiddels wel. Het heeft onder andere een gunstig effect voor je hart en nachtrust.

Maar zoals gezegd is cacao iets heel anders dan de vorm van chocola die wij in het dagelijks gebruik kennen. De Tony Chocolonely reep - het liefst met karamel zeezout - die we graag naar binnen bunkeren, is niet het soort cacao die ons deze voordelen geeft.

Goed. Het helpt misschien wel wanneer de maandelijkse periode weer - letterlijk - onze voordeur deur staat in te schoppen.

🍫
Ben je benieuwd naar het verschil tussen cacao en chocolade? Lees dan deze blog.

Een cacao ceremonie thuis voer je uit met pure cacao.

Cacao bevat het stofje theobromine en meerdere belangrijke mineralen, zoals koper, magnesium en ijzer.

Door de werking en functie van de stofjes die in cacao te vinden zijn, zul je merken na een cacao ceremonie dat je een verhoogde focus en concentratie krijgt. Zoals gezegd bevat cacao theobromine. Naast deze stof vind je ook cafeïne in rauwe cacao. Deze twee stoffen zorgen voor een verbetering van je hersenfunctie. Het helpt je om met meer focus en helderheid na te denken.

Ook zal je merken dat het angst en depressie kan verlichten. Cacao bevat ook het stofje tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van serotonine bevordert. De aanmaak van serotonine is van belang om je gevoelens van geluk te bevorderen.

Een cacao ceremonie opent je hart. Oké je hart opent - gelukkig - niet letterlijk. Maar cacao bevat nog een moeilijke naam namelijk fenylethylamine (PEA). Dit is een stof die vrijkomt wanneer je hopeloos verliefd bent. Het gevoel van liefde en geluk in jouw lichaam wordt met dit stofje extra bevorderd. Dit helpt om je hart meer te openen en een gevoel van verbondenheid te voelen.

Ook zal je creativiteit toenemen. Door de verbetering van bloedstroom naar je hersenen, kan dit helpen om je creativiteit te stimuleren.

Cacao ceremonie thuis uitvoeren

Een cacao ceremonie zelf doen geeft dus veel voordelen, zeker op het gebied van meditatie of het verkrijgen van rust in je hoofd en lichaam.

Alleen hoe voer je een cacao ceremonie thuis uit?

Dit gaat in 3 stappen. De voorbereiding, de ceremonie zelf en de activiteiten na de ceremonie.

1. De voorbereiding van een cacao ceremonie thuis

Een cacao ceremonie kun je prima zelf doen. Lekker cozy in je eigen huis. Maar zoals gezegd zijn er drie belangrijke stappen die je moet nemen. Zo beginnen we met een juiste voorbereiding.

Het lekkere gezegde; een goede voorbereiding is het halve werk, gaat hier dan ook zeker op.

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat voor het thuis uitvoeren van een cacao ceremonie je cacao nodig hebt. Ja lekker voor de hand liggend, maar zeker niet onbelangrijk! Het gaat namelijk niet om zomaar pure chocolade. Waar je ceremoniële cacao koopt lees je verderop in dit artikel.

In de voorbereiding is het belangrijk dat je ongeveer 2 uur vooraf aan jouw ceremonie nog licht eet. Belangrijk is dat je in deze periode geen koffie of alcohol drinkt. Dit kan namelijk de werking van de cacao tegengaan.

Water drinken is geen probleem. Het is juist belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Dit heeft ook weer te maken met hoe lang je de ceremonie laat duren.

Verder is het kiezen van de plek waar je de ceremonie uitvoert van belang. Het is belangrijk dat je een ruimte kiest die voor jou veilig en ontspannen aanvoelt. In de woonkamer zitten waar iedereen binnen komt lopen is daarom misschien niet ideaal.

Je wilt niet gestoord worden.

Leg op jouw rustige plek je matje, een paar heerlijke kussens of je meditatiekussen neer. Zodat je op een comfortabele manier de ceremonie kunt uitvoeren. Er is ook hier geen vaste regel. Wil jij liever op je bed of op de bank zitten, dan is dat vrij aan jezelf om te bepalen.

Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt.

De ruimte waar je gaat zitten, kun je van tevoren reinigen met salie of palo santo stokjes. Ook dit is natuurlijk geen must. Het kan je wel helpen om een diepere connectie te voelen met jezelf.

🧘🏼‍♀️
Ben je benieuwd naar de werking van Salie of Palo Santo? Bekijk dan deze blogs

Tot slot is het belangrijk in je voorbereiding aan de cacao ceremonie thuis dat je intenties stelt voor jezelf. Dit kun je doen door deze zelf op te schrijven in een dagboekje of door uit onderstaand kaartendeck 2 of 3 kaarten te trekken. Dus mocht jezelf wat inspiratie nodig hebben, dan is dit kaartendeck een echte aanrader!

Ik schreef ook een blog over onderstaand kaartendeck. Die lees je hier.

Affirmatie kaartendeck

Voor 22:00 besteld, zelfde dag verzonden

Zet jouw intenties voor de dag!

2. De uitvoering van een cacao ceremonie thuis

Nadat je helemaal bent voorbereid, de cacao hebt bereid en lekker knus op je plekje zit, is het tijd voor het uitvoeren van de cacao ceremonie thuis. Het recept van de cacao vind je verderop dit artikel.

In deze fase maak je de cacao klaar en ga je lekker rustig op jouw gekozen plekje zitten. Je start hier met het uitschrijven van jouw gekozen intenties. Vanuit de kaart die je hebt getrokken of de intenties die je zelf hebt verzonnen.

Bedenk hierbij wat je graag wilt bereiken na deze ceremonie. Terwijl je deze gedachtes en intenties tot je neemt, begin je met het drinken van de cacao. Neem hierbij ook lekker kleine slokjes.

Laat het heel bewust en rustig je lichaam in gaan.

Geniet van de warmte.

Geniet van de smaak van de cacao en het gevoel dat je krijgt.

Drink het in ieder geval niet in 1x op! Het drankje moet de tijd krijgen om slok voor slok aan het werk te gaan.

Wanneer je cacao drankje op is, is de ceremonie nog niet afgelopen. De werking van de cacao werkt nog even door, waardoor de volgende fase aantreed. Namelijk de activiteiten.

Begin met jezelf te bedanken en het moment te waarderen.

Neem de tijd om rustig te ontspannen en te voelen hoe de cacao in je lichaam werkt.

Advies is om in ieder geval te starten met een meditatie. Na het drinken van de cacao en het zetten van je intenties ben je veel meer verbonden met jezelf.

Je hart staat open en je hoofd is vrij. Een heerlijke setting om eens een diepe meditatie uit te voeren. Minder negativiteit en geen donkere wolk meer in je hoofd.

3. De activiteiten na het uitvoeren van een cacao ceremonie thuis

Zoals gezegd is het advies om na het drinken van de cacao in ieder geval te starten met een meditatie. Maar naast de meditatie zijn er nog een aantal activiteiten die je kunt uitvoeren.

De ceremonie kun je zelf zo lang laten doorlopen als dat jij dat nodig vindt. Daarom kun je zoveel activiteiten uitvoeren na het drinken van jouw drankje als dat jij nodig vindt.

Het belangrijkste is dat je een activiteit kiest die bij jou past en vooral op dat moment verder helpt om die diepgang te vinden.

Een aantal activiteiten die je kunt uitvoeren:

  • Het opschrijven van je gedachtes en gevoelens. Tijdens de ceremonie heb je ervaringen opgedaan en heeft de cacao zijn werking in je lichaam. Deze gevoelens en gedachtes uitschrijven kunnen je helpen om meer inzicht te krijgen in de effecten van de cacao op jouw lichaam en geest. Ook helpt het in de verwerking van eventuele gevoelens die naar boven zijn gekomen. De negatieve gevoelens uitschrijven helpt om het los te laten en een plek te geven. En ook het uitschrijven van de positieve gevoelens laten je zien waar je blij van wordt en dankbaar voor bent.
  • Kies voor een vorm van beweging die je lichaam laat ontspannen. Na de ceremonie is het prettig om je lichaam even te stretchen en de energie door je lichaam te laten stromen en je eventueel te verbinden met de natuur. Ga voor een kleine verlichtende wandeling door het bos of hou een rustige yoga sessie.
  • Focus voor een paar minuten bewust op je ademhaling. Dit helpt om meer in het moment te komen en nog meer te ontspannen.
  • Reflecteer op jouw gestelde intenties of doelen. Bedenk voor jezelf hoe je deze de komende dagen wilt toepassen in het dagelijks leven. Waar wil jij extra positiviteit uithalen of aan toevoegen?
  • Je kunt er ook voor kiezen om te rusten na de ceremonie. Dit kun je doen door een lekker warm bad te nemen, een boek te lezen of naar rustgevende muziek te luisteren.
cacao ceremonie thuis

Cacao ceremonie recept voor thuis

Misschien wel één van de belangrijkste onderdelen om een cacao ceremonie zelf te doen, is natuurlijk het hebben van een goed recept.

Er bestaan heel veel verschillende recepten voor het uitvoeren van een cacao ceremonie thuis. Ik deel hier het basis recept en vanuit daar kun je zelf aanpassingen doen die jou beter passen.

De benodigdheden:

  • rauwe cacao
  • een pan
  • een garde
  • 125 ml water/havermelk
  • eventuele kruiden als kaneel, nootmuskaat of chili

Voor de bereiding van 1 kop ceremoniële cacao gebruik je ongeveer 30 - 40 gram cacao.

Maak je voor het eerst ceremoniële cacao? Dan is het advies om te starten met een lichte sessie en dit langzaamaan op te bouwen.

Om bijwerkingen te voorkomen is het belangrijk om thuis niet meer dan 40 gram cacao te gebruiken!

💡
Voor een lichtere sessie gebruik je tussen de 10 en 20 gram cacao en voor een gemiddelde sessie tussen de 20 en 30 gram. 

Breng het water of de havermelk aan de kook en laat dit voor 2-3 minuten een beetje afkoelen. Het cacaomengsel mag namelijk niet met kokende vloeistof worden bereid. Dan nemen de werkzame stoffen van de cacao af.

Zodra de vloeistof voldoende is afgekoeld voeg je de rauwe cacao toe. Meng dit goed met elkaar door. Dit kan met het gebruik van een garde.

Proef een klein beetje en is het mengsel te bitter, dan kun je er een beetje suiker of honing bij doen. Probeer dit wel zoveel mogelijk te voorkomen. Ceremoniële cacao is geen chocolademelk. De smaak zal dan ook bitterder zijn dan je gewend bent.

Je kunt op dit punt ook kiezen voor het toevoegen van enkele kruiden. Wees hier wel voorzichtig mee. Eenmaal erin, gaat het er niet meer uit natuurlijk.

Giet de cacao in je favoriete mok en je bent klaar om een diepe connectie met jezelf aan te gaan!

Ben je opzoek naar verschillende cacao ceremonie recepten? Je vindt in deze blog 3 héérlijke recepten!

Waar koop je ceremoniële cacao?

Zoals gezegd is de cacao die je gebruikt voor je ceremonie thuis iets anders dan een reep pure chocolade uit de supermarkt. Rauwe cacao koop je daarom ook niet bij je lokale supermarkt.

De cacao moet van de cacaoboom komen. Zonder toevoegingen. Dit betekent dus 100% pure raw cacao.

Ik heb wat onderzoek voor je gedaan waar je voor een redelijk betaalbare en goede kwaliteit cacao vindt.

Zo kwam ik uit bij de ceremoniële cacao pasta van Spiruella. Zij bieden 100% rauwe cacao pasta en ook in verschillende melanges. Dat scheelt weer zelf moeten uitvogelen welke kruiden je wilt toevoegen. Ze zijn geschikt voor een cacao ceremonie thuis en ook nog eens betaalbaar.

Ceremoniële cacao 

100% rauwe cacao voor een betaalbare prijs

Ontdek de verschillende soorten hier!

Zelf ben ik fan van de Cacao pasta - passion. Een heerlijke melange van cacao met Mucuna Pruriens (ook wel de fluwelen boon), vanille en rose. Een fantastisch drankje waar mijn hart van opent en mijn humeur meteen van verbeterd.

Ga jij binnenkort thuis aan de slag met een cacao ceremonie? Je weet nu in ieder geval welke voordelen het jou kan opleveren, welke fases je doorloopt en waar je de juiste rauwe cacao kunt kopen!

Wanneer ga jij een cacao ceremonie zelf doen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Laat je deze dan achter in de comments?