Heb je al eens gehoord van Palo Santo?

Dit eeuwenoude stukje hout biedt meer dan alleen een heerlijke en rustgevende geur in jouw woonkamer.

Door unieke spirituele eigenschappen is het een zuiverend middel dat helpt om negatieve invloeden of energieën uit een ruimte te halen.

We kennen allemaal wel situaties waardoor je heel sterk voelt dat er negatieve energieën bij jou in huis zijn.

Dit kan door verschillende redenen gebeuren.

Gelukkig is het ook met een simpele stap op te lossen.

Zuiver binnen no-time je ruimte van negativiteit en geniet weer van rust en kalmte om je heen.

Wat het precies is, hoe jij er optimaal gebruik van kunt maken en in welke vorm het verkrijgbaar is, dat lees je allemaal in deze blog.

Wat is Palo Santo?

Laten we beginnen met een korte uitleg wat het is. De letterlijke vertaling is "heilig hout".

Het is een product dat al eeuwenlang wordt gekoesterd om zijn buitengewone eigenschappen.

En nee, het is geen toverstaf.

Maar het komt behoorlijk dichtbij!

Wat maakt dit hout zo speciaal? Palo Santo is afkomstig van de Bursera graveolens boom. Een boomsoort die in feite familie is van bomen waar wierook van wordt gemaakt.

Hier ontstaat ook vaak de verwarring dat het enkel een vorm van wierook is. Maar het is veel meer dan dat.

Het heeft de naam heilig hout gekregen om meerdere reden.

  1. Allereerst omdat het hout niet alleen een helende werking heeft op je lichaam, maar ook op je geest.
  2. Daarnaast omdat de werking van het hout zorgt voor verwijdering van negatieve energieën.
  3. En tot slot omdat het hout pas een geur afgeven nadat de boom deze heeft losgelaten. In de legende zeggen ze daarom dat de ziel vrijkomt nadat de stokjes dood zijn gegaan.

Palo santo is een houtsoort uit Zuid-Amerika. Voornamelijk te vinden in landen als Ecuador, Peru en Bolivia. Deze gebieden bieden de ideale omstandigheden voor de groei van de Bursera graveolens boom.

Denk aan een warm klimaat, vruchtbare grond en een overvloed aan zonneschijn.

De stokjes hebben een prachtige gouden tot donkerbruine kleur en een dichte textuur. Nadat je het hout brand komt er een heerlijke kruidige en warme geur vrij.

De boom laat het hout op natuurlijke wijze vanzelf los. Voor het verkrijgen van het product worden dus geen bomen gekapt. Dit gaat allemaal volgens een duurzaam en natuurlijk proces.

Sterker nog.

De beste stokjes rijpen ongeveer 4 tot 10 jaar. Na de 'dood' van het hout komt de geur pas vrij. Hoe langer ze kunnen rijpen, hoe krachtiger de werking ervan is.

🌳
Wist je dat voor elke kilo verkocht Palo Santo hout, weer een nieuwe boom wordt geplant?
Palo santo stick

De helende eigenschappen van Palo Santo

Dat het als heilig en bijna magisch wordt beschouwd begrijp ik maar al te goed. Dit product staat al eeuwenlang bekend om zijn krachtige en helende eigenschappen.

Dit is ook de reden dat het goed gebruikt kan worden in spirituele rituelen en in sommige gevallen zelfs voor alternatieve geneeskunde.

De geurige rook die vrijkomt bij het branden van het hout helpt om positieve energie te bevorderen en negativiteit te verdrijven. Zo heeft dit stukje hout een aantal sterke en positieve eigenschappen.

1. Energetische reiniging en zuivering

Een van de meest bekende en gewaardeerde eigenschappen van Palo Santo is de krachtige en energetische reiniging.

Wanneer je het houtstokje aansteekt, ontstaat er zoals eerder aangegeven een heerlijk en geurige rook. Met het rokende stokje loop je door de ruimte of de specifieke plek waarvan jij voelt dat er negatieve energieën hangen.

De rook zorgt ervoor dat deze negatieve energieën zoals spanning, stress of angst weg gezuiverd wordt. Deze negativiteit wordt als het ware opgeslokt en opgelost door de werking van de rook.

Moeilijk voor te stellen misschien, maar de rook zelf heeft door de geur en krachtige eigenschappen veel werking. Het wordt niet voor niks als een heilig en magisch middel gezien, al eeuwenlang.

Dat betekent ook dat wanneer jij met een lucifertje door de ruimte gaat lopen, je absoluut niet dezelfde werking zal krijgen.

Wil jij jezelf of een ruimte ontdoen van beladen, zware of negatieve gevoelens, dan is dit wat jij nodig hebt. Je zult een gevoel van rust en harmonie voelen. Een gevoel van een frisse en nieuwe start.

💫
Benieuwd hoe je een ruimte of je huis reinigt? Dat lees je hier!

2. Positieve invloed op de geest

Naast dat de rook helpt om de ruimte te zuiveren, heeft de geur van Palo Santo hout meer positieve invloeden.

Het heeft een direct bevorderlijke invloed op jouw geest en helpt daardoor om gevoelens van rust en welzijn in je eigen lichaam op te roepen.

Negativiteit hoeft namelijk niet alleen in een ruimte te hangen. Het kan vanuit jezelf komen door bepaalde gevoelens of gedachtes die je ervaart.

Maar het kan ook komen door een lange tijd in een negatieve omgeving te zijn. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Bewustwording bij jezelf hiervan is heel belangrijk, maar zorgen dat je de negativiteit daarna verwijderd is essentieel.

Dit doe je door het rokende stokje om je lichaam heen te bewegen en met de juiste en positieve intenties de negativiteit weg te drukken.

Het zuiveren van jouw yoga of meditatieruimte voor een sessie, kan van grote invloed zijn op de verbetering van je concentratie. Ook kun je ervoor kiezen na de zuivering de stokjes nog even te laten doorbranden terwijl je jouw meditatie of cacao ceremonie ingaat.

Je geest wordt tot rust gebracht en je bewustzijn wordt vergroot.

Het gebruik ervan helpt je om negatieve gedachten en emoties te verdrijven. Waardoor jouw positiviteit bevordert.

Het is dus voor meerdere doeleinden goed in te zetten. Of je nu extra concentratie wilt voor je aan een belangrijke klus op werk begint of omdat je een kalmere geest wilt creëren voor een meditatie, yoga of cacao sessie.

Palo santo mediteren

3. Verlichting van lichamelijke klachten

Naast de mentale verlichting die geur van Palo Santo biedt, heeft het ook vele lichamelijke voordelen.

De rook bevat aromatische verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen.

Ik weet het, de krachten van dit stukje hout is ongekend. Het is niet voor niks dat het al eeuwenlang gebruikt wordt voor talloze doeleinden.

Bij verbranding van de stokjes kunnen deze helende eigenschappen helpen bij het verlichten van ademhalingsproblemen, zoals verkoudheid en hoesten.

Wanneer je de rook inademt, kan het helpen bij het openen van je luchtwegen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen.

💆🏼‍♀️
Wist je dat Palo Santo in sommige tradities wordt gebruikt als natuurlijke pijnstiller en het verlichting kan bieden bij spierpijn en hoofdpijn?

Stress en spanning kunnen zich fysiek in je lichaam vastbijten, waardoor spieren spanningen en pijn kunnen veroorzaken. De rustgevende geur helpt om de stress te verminderen.

Voor de verlichting van hoofdpijn of spierpijn beweeg je de rook van het brandende stokje voorzichtig boven het gebied waar je klachten hebt. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de rook, zullen je klachten verminderen.

4. Versterking van intuïtie en creativiteit

Veel mensen ervaren bij het gebruik van Palo Santo hout dat hun intuïtieve vermogens versterkt worden en de creatieve denkprocessen stimuleert.

Daarnaast kan het helpen bij het openen van je derde oogchakra, wat verbonden is met intuïtie en inzicht.

Mocht je opzoek zijn naar meer helderheid en inspiratie in je leven, dan kan het gebruik van dit spirituele hout een waardevol hulpmiddel voor je zijn.

5. Verbeterde slaapkwaliteit

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond lichaam en geest.

Het kalmerende effect kan helpen om rusteloosheid te verminderen en een ontspannen sfeer te creëren voor het slapengaan.

Het gebruik van het hout in je slaapritueel kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en een meer verkwikkende slaapervaring. Dit kan op verschillende manieren.

Door het reinigen van de ruimte voor het slapengaan, wierook te branden in de slaapkamer voordat je gaat slapen of etherische olie in een diffuser tijdens het slapen.

6. Ondersteuning van het immuunsysteem

Palo Santo hout bevat natuurlijke anti-microbiële eigenschappen, wat betekent dat het helpt om schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers te bestrijden.

Het gebruik ervan kan bijdragen aan het bevorderen van een schonere en gezondere leefomgeving, wat op zijn beurt het immuunsysteem kan ondersteunen.

Hoewel de houtstokjes lichamelijke verlichting kan bieden, is het belangrijk om te onthouden dat het geen vervanging is voor medische behandeling. Het gaat hier om alternatieve inheemse geneeskunde.

Bij ernstige gezondheidsproblemen is het altijd raadzaam om een medische professional te raadplegen.

Palo santo hout

In welke vormen is Palo Santo verkrijgbaar?

Zoals steeds gezegd gaat het in de bekendste vorm om stokjes hout. Maar wist je dat het in vele verschillende vormen verkrijgbaar is?

Laten we een paar verschillende vormen bekijken, zodat je kan bepalen welke vorm het beste bij jou en je specifieke wensen past.

Palo Santo stokjes

Allereerst en het ook het meest voor de hand liggende zijn dus de hout stokjes.

Deze stukjes hout komen zoals eerder gezegd van de Bursera Graveolens boom. Het hout heeft een unieke uitstraling met een mix van zachte bruintinten en een karakteristieke geur.

Hoe ruiken deze hout stokjes? Het is lastig de geur eenduidig en volledig te omschrijven. Maar het is het best te beschrijven als een houtachtige, zoete, muskusachtige geur met een vleugje van citroen en kruiden.

Het is in zekere mate te vergelijken met de geur van bepaald wierook.

Het heeft een langwerpige vorm en kan variëren in grootte, meestal is het zo'n 8 tot 10 centimeter lang.

Hoe Palo Santo te gebruiken:

Je vindt hier een kort stappenplan hoe je de stukjes hout in de basis gebruikt. Weet dat je het dus voor verschillende doeleinden kunt inzetten en er dan een uitgebreider stappenplan nodig is.

  1. Ontsteek het stokje: Steek het ene uiteinde van het Palo Santo hout aan met een lucifer of aansteker. Laat het vlammetje een paar seconden branden voordat je het uitblaast, waardoor het stokje smeult en een aangename rook vrijkomt.
  2. Verspreid de rook: Met het smeulende stokje in je hand, beweeg je het langzaam in cirkels of van hoek tot hoek door de ruimte die jij wilt voorzien van positieve energie.
  3. Intentie stellen: Terwijl je door de ruimte beweegt kan het helpen om in gedachten bij de helende eigenschappen en werking van de rook stil te staan. Dit helpt in het bevorderen van de positiviteit.
  4. Afsluiten: Wanneer je de ruimte door bent, blaas je voorzicht het smeulende uiteinde van het stokje uit. Plaats het stokje op een vuurvaste schaal en laat het rusten.

Onthoud dat het gebruik van dit product persoonlijk en intuïtief is. Luister naar je innerlijke gevoelens en pas het ritueel aan volgens wat het beste bij jou past.

🧘🏼‍♀️
Benieuwd welke Palo Santo rituelen er allemaal zijn of hoe je je huis zuivert? Lees de blog hier. 

De stokjes hebben de kracht om een gevoel van kalmte en sereniteit te brengen, en ze zijn geweldig om te gebruiken tijdens meditatie, yoga, of wanneer je behoefte hebt aan een moment voor jezelf.

Een moment waarbij je even stil staat bij jezelf, je eigen intenties en het pad wat je bewandeld.

Ontdek de magie van dit spirituele hout en neem het in je rituelen op om een harmonieus en evenwichtig leven te bevorderen.

Palo santo stokje

Palo santo olie

Het is ook verkrijgbaar als etherische olie.

Ook de olie staat bekend om zijn krachtige en helende eigenschappen. De etherische olie wordt gewonnen uit de houtsnippers en schors van de Bursera Graveolens boom.

Dit gebeurt door stoomdestillatie.

Het is een aromatische olie die rijk is aan natuurlijke verbindingen, die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende geur en helende eigenschappen.

Palo Santo etherische olie heeft een lichtgele tot amberkleurige tint en een verfijnde, houtachtige geur met een zoete ondertoon met citrus.

De geur werkt heerlijk kalmerend, rustgevend en spiritueel stimulerend.

💫
Wist je dat Palo Santo olie gebruikt kan worden voor aromatherapie? Je leest hier meer over de werking van aromatherapie.

Hoe Palo Santo etherische olie te gebruiken:

De etherische olie biedt tal van toepassingen voor zowel spiritueel als lichamelijk welzijn.

1. Aromatherapie: Verdun enkele druppels van de etherische olie in een aroma diffuser om een kalmerende en rustgevende sfeer in huis te creëren. De aromatische geur kan helpen om je stress te verminderen, je geest tot rust te brengen en een gevoel van welzijn te bevorderen.

2. Massage: Meng een paar druppels van de etherische olie met een dragende olie - zoals amandelolie of jojoba olie - voor een ontspannende massage. De olie kan helpen om spierspanning te verminderen en pijnlijke gewrichten te kalmeren.

3. Meditatie: Breng een kleine hoeveelheid onverdunde Palo Santo olie aan op je polsen of op een geursteen tijdens je meditatie. De geur kan je helpen om in een diepere meditatieve staat te komen en je spirituele verbinding te versterken.

4. Luchtzuivering: Voeg enkele druppels van deze olie toe aan een spuitfles met water en gebruik het als een natuurlijk luchtverfrisser. Het helpt om de lucht te zuiveren van ongewenste geurtjes en negatieve energieën.

Palo santo olie

Wierook

Palo Santo wierook bestaat uit gedroogde en samengeperste hars van het heilige hout van de Bursera Graveolens boom.

Het wordt vaak gemaakt in de vorm van dunne houten stokjes die zijn doordrenkt met natuurlijke hars en etherische oliën.

Wanneer je deze stokjes aansteekt, verspreidt er een aangename rook die de karakteristieke geur vrijgeeft.

Hoe gebruik je Palo Santo wierook?

Het gebruik van de wierook is eenvoudig en daardoor ook heel toegankelijk voor iedereen die voor het eerst in aanraking komt met dit 'heilig hout'.

1. Meditatie en ontspanning: Gebruik de wierook tijdens je meditatie- of ontspanningsroutine. De geur kan helpen om je geest te kalmeren en je te helpen dieper in een meditatieve staat te komen.

2. Persoonlijke rituelen: De wierook is een geweldige aanvulling op persoonlijke spirituele rituelen of ceremonies. Het kan dienen als een hulpmiddel om je intenties te versterken en een gevoel van verbinding te creëren.

3. Creëren van een rustgevende sfeer: Steek een wierookstokje aan in je huis of werkruimte om een rustgevende sfeer te creëren. De heerlijke geur zal de ruimte vullen en je gevoel van welzijn bevorderen.

Het is belangrijk om wierook op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken. Gebruik altijd een wierookhouder of een vuurvaste schaal om het smeulende stokje in te plaatsen en houd het buiten bereik van brandbare materialen.

Palo santo wierook

Palo Santo spray

Ja je leest het goed. Je kunt het ook in een spray vorm kopen. Zoals eerder benoemd kun je dit ook zelf maken met etherische olie.

Maar je kunt er ook voor kiezen dit kant en klaar te kopen. Scheelt weer een hoop geknoei met flesjes en juiste verhoudingen.

Deze spray biedt een gemakkelijke en directe manier om te genieten van de helende eigenschappen, zonder dat je wierook of stokjes hoeft aan te steken.

Het is een natuurlijke vloeistof die wordt gemaakt door het distilleren van het heilige hout van de Bursera Graveolens boom. Het bevat de essentiële oliën en aromatische verbindingen van het hout, waardoor de verfrissende geur en helende eigenschappen worden behouden.

De spray wordt geleverd in een handige spuitfles, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is. Ook bevat dit product de kenmerkende en verfijnde houtachtige geur als alle andere producten van Palo Santo.

De geur is kalmerend en verfrissend. Spuit een paar keer in de lucht om je huis of kantoor een rustgevende sfeer te geven.

Je kunt de spray ook op je polsen of kleding spuiten als een verfrissende parfum.

Of gebruiken de spuitfles om je kristallen, edelstenen of andere voorwerpen te reinigen en daarmee hun energie weer te vernieuwen. Spuit een paar keer over het object om het te zuiveren en te verfrissen.

Het is belangrijk om de spray op een verantwoorde manier te gebruiken. Test het eerst op een klein deel van de huid om te zien of je allergische reacties krijgt. Vermijd direct contact met de ogen en sproei niet op een open vuur of brandende kaars.

Palo Santo sieraden

Ook is het mogelijk om sieraden in de vorm van kettingen en armbanden te kopen.

De sieraden zijn allemaal handgemaakte stukken van Palo Santo hout. De houten stukjes worden vaak gesneden in verschillende vormen, zoals kralen, hangers, amuletten.

Elk stuk is uniek en draagt de natuurlijke schoonheid van het heilige hout.

De sieraden hebben meestal een warme en aardse uitstraling, met een prachtige houtnerf die opvalt.

Ze kunnen glad en gepolijst zijn, waardoor ze een elegante en stijlvolle uitstraling krijgen. De sieraden bevatten ook de kenmerkende geur, waardoor met het dragen van jouw favoriete sieraad je ook de werking van de helende kracht behoudt.

Je kunt het sieraad dragen als een talisman of amulet om jezelf te beschermen tegen negatieve energieën en om een sfeer van positiviteit om je heen te creëren.

Onthoud dat deze sieraden, net als andere sieraden, met zorg moeten worden behandeld om ze in goede staat te houden.

Vermijd blootstelling aan water of chemische stoffen die het hout kunnen beschadigen. Met de juiste zorg kunnen de armbanden en kettingen lang meegaan en een waardevol en geliefd onderdeel van je dagelijkse leven worden.

Palo santo reinigen

Is Palo Santo gevaarlijk?

Om direct antwoord te geven op de vraag of Palo Santo gevaarlijk is, is het antwoord nee, indien het op normale wijze gebruikt wordt.

Wel maak ik hier een kleine kanttekening bij.

Het gaat om een natuurproduct wat bij sommige mensen tot een allergische reactie kan leiden. Het is belangrijk om bewust te zijn van mogelijke gevaren en voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Allergische Reacties

Net als bij veel natuurlijke producten kan Palo Santo bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Dit kan variëren van milde irritatie van de luchtwegen tot huiduitslag.

Als je gevoelig bent voor allergieën of astma hebt, is het raadzaam om voorzichtig te zijn bij het gebruik van dit product.

Test het eerst op een klein deel van je huid om te zien of je een reactie krijgt. Als je merkt dat je ongewone symptomen ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg een arts.

  • Brandgevaar

Het branden van Palo Santo stokjes kan brandgevaar opleveren als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

Zorg ervoor dat je altijd een vuurvaste schaal of houder gebruikt om de smeulende stokjes in te plaatsen en houd het buiten bereik van brandbare materialen.

Laat ook nooit een brandend stokje onbeheerd achter.

  • Overmatig gebruik

Zoals eigenlijk met alles in het leven is het belangrijk dat je het niet te vaak gebruikt.

Overmatig gebruik van het product kan overweldigend zijn voor sommige mensen, vooral als je gevoelig bent voor geuren of last hebt van ademhalingsproblemen.

Gebruik het met mate en open altijd ramen en deuren voor voldoende ventilatie.

Over het algemeen is Palo Santo dus een veilig product. Wel moet er op de juiste manier gebruik van worden gemaakt.

Zoals met elk product, is het belangrijk om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en bewust te zijn van mogelijke risico's. Als je vragen hebt over het gebruik van dit product of twijfels hebt over mogelijke gezondheidsproblemen, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen.

Palo santo

Palo Santo kopen

Doordat Palo Santo een duurzaam product is, is het belangrijk goed onderzoek te doen waar jij je houtstokjes vandaan haalt.

Ook om er zeker van te zijn dat je geen namaak product hebt.

Zelf haal ik mijn producten voornamelijk bij spiru.nl. Hier heb ik voor gekozen, omdat duidelijk is dat de producten uit Peru komen en er geen sprake is van illegale handel.

Palo Santo houtstokjes

100% duurzaam verkregen

Bekijk hier de Palo Santo stokjes

De producten worden gesprokkeld van takken die de boom heeft losgelaten. De dode onderdelen van de boom dus.

Het kappen van levende bomen is namelijk illegaal en toch is dit een handel die blijft bestaan. De geur van de stokjes zou zogenaamd bij de levende boom sterker zijn.

Om te zorgen dat de Bursera Graveolens boom blijft voortbestaan, is het erg belangrijk je Palo Santo hout van een betrouwbare bron te kopen die zich inzet voor duurzaam beheer en ethische oogstpraktijken.

Ga jij binnenkort aan de slag met dit veelzijdige product? Je weet nu in ieder geval wat het is, in welke vormen het verkrijgbaar is, en waar je het duurzaam kunt kopen.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Laat je deze dan achter in de comments?