Na een paar drukke en hectische weken, de feestdagen en een citytrip in New York - hallo 30.000 stappen per dag - was ik echt uitgeput.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.

Ik had behoefte aan ontspanning en kreeg de mogelijkheid om te gaan duo floaten samen met mijn partner in Amersfoort.

Een manier waarbij zogezegd 1 uur floaten gelijkstaat aan 5 uur slaap. En geloof me, het inhalen van die slaap was hard nodig!

In deze blog neem ik je kort mee wat floating precies is, de locatie waar we zijn geweest en mijn ervaringen.

Wat is floaten

Floaten is een unieke vorm van ontspanning waarbij je drijft op een zoutwaterbad in een afgesloten en prikkelvrije omgeving.

Klinkt nu al fantastisch toch?

De letterlijke vertaling van floating is zwevend. En dat is ook het gevoel dat bevorderd wordt wanneer je op het zoute water drijft.

Je bent gewichtsloos.

Het concept achter floating is gebaseerd op het verminderen van externe prikkels, waardoor je zenuwstelsel tot rust komt en je een diep gevoel van ontspanning ervaart.

Officieel wordt dit Floatation REST (Restricted Environmental Stimulation Technique) genoemd.

De tank is geluiddicht en verduisterd, waardoor je wordt afgeschermd van externe geluiden en licht.

In een floatcabine, ook bekend als isolatiecabine, lig je op je rug in water dat verzadigd is met een hoog gehalte van epsom zout.

Ook wel bitterzout genoemd.

En ja, het water smaakt ook echt bitter. Zorg dus dat je het niet in je mond krijgt.

Dit epsom zout zorgt ervoor zorgt dat je moeiteloos blijft drijven.

De watertemperatuur is speciaal afgestemd op je lichaamstemperatuur en ligt rond de 35 °C, waardoor het gevoel van de grens tussen je lichaam en het water geleidelijk vervaagt en je voor je gevoel zweeft.

Negatieve gevoelens rondom floating

Voor ik mijn echte ervaring kan delen, behoeft er nog een klein stukje context om mijn ervaring beter te begrijpen.

De negatieve gevoelens vooraf

De uitnodiging om te gaan floaten riep een hoop angsten bij mij op. Water en de oceaan is namelijk echt mijn plek van thuiskomen, maar tegelijkertijd een van mijn grootste angsten.

En dat is behoorlijk tegenstrijdig.

Op jonge leeftijd ben ik in de vijver van mijn opa en oma terecht gekomen en net op tijd uit het water getrokken.

Dit resulteerde in extreme angst om water in mijn gezicht te krijgen. Dit was in mijn jeugd een drama voor mijn moeder om mij onder de douche te krijgen of mijn haren te wassen.

Naar een waterpretpark was voor mij ook geen feestje. Ik was doodsbang voor ongeveer 80% van alle glijbanen waarbij er water in mijn gezicht spatte of waar de glijbanen smal waren.

Gelukkig heeft deze angst me er nooit van weerhouden om mijn liefde voor de oceaan te blijven koesteren en leerde ik golf surfen. Een manier voor mij om mijn angsten onder controle te krijgen en het water de 'baas' te worden.

Het leerde mij vooral wat een schoonheid de natuur bezit, maar ook de kracht ervan en deze vooral nooit te onderschatten.

Oke, dat was een flink zijspoor, maar...

Een paar dagen vooraf aan floating had ik hierdoor dus een paar slapeloze nachten.

Het idee om in een afgesloten capsule te liggen met water erin gaf me huiveringen. Ik had een vorm van controle nodig.

De term duo floaten maakte dat ook niet veel beter.

Het klonk relatief gevaarlijk en ik wist dus ook niet goed wat te verwachten. Liggen we dan samen in zo'n koepel? Past dat wel? Raak ik dan niet nog meer in paniek?

Floaten in Amersfoort

Gelukkig bleek al snel dat de slapeloze nachten nergens voor nodig waren.

Sterker nog, op de website van floating Amersfoort staat allereerst heel duidelijk aangegeven wat wordt verstaan bij deze locatie onder duo floaten.

Het lijkt een relatief populair idee om te floaten voor 2 personen, maar het is niet aan te raden. Het hele effect en doel neemt daardoor af.

Het is de bedoeling dat je tijd voor jezelf neemt en je ontdoet van elke mogelijke prikkel.

Het duo floaten betekende in dit geval dat we 2 pods hadden gereserveerd, allebei in een aparte ruimte.

Dus we hoefden niet op elkaar te wachten, maar konden tegelijkertijd in onze eigen aparte floatcabine. Op deze manier kun je alsnog met 2 personen floaten zonder in te leveren op de ervaring.

Geen reden tot paniek dus.

Vervolgens kregen wij een uitgebreide uitleg bij aankomst van wat ons te wachten stond. We kregen een rondleiding, de ruimtes met de cabines werden laten zien en we kregen een uitleg over het gebruik.

Zoals te verwachten had ik namelijk wat angsten en deze werden snel weggenomen.

De capsule was echt veel groter dan ik me had voorgesteld of het op de plaatjes eruit zag. Ook bedien je de capsule zelf door de kap open en dicht te doen met de hand.

Je kan op ieder gewenst moment de kap opendoen, mocht je het te spannend vinden of in paniek raken.

Tot slot zit er verlichting in de binnenkant van de capsule. Dus als deze dicht is, dan brand er een ontspannen blauwe lamp. Voor de beste ervaring wordt aangeraden deze uit te doen, zodat je geen prikkels ervaart.

De knop hiervan zit in de binnenkant van de capsule. Ook bevindt zich er een noodknop in de capsule.

0:00
/1:20

Mijn floating ervaring

Na de rondleiding en toelichting konden we elk in onze eigen afgesloten ruimte ons omkleden naar badkleding en van te voren even douchen.

De cabine wordt vanuit de receptie aangezet.

Er lagen oordopjes klaar om te voorkomen dat er allemaal water in je oren loopt. Een weloverdachte finishing touch om de ervaring zo prikkel vrij mogelijk te maken.

Ik stapte zelf de cabine in en ging er eerst even in zitten met de cabine nog open.

Om even te aarden en de omgeving goed in me op te nemen. Ik maakte oriëntatie punten voor mezelf waar bijvoorbeeld de knop van het licht zat, de hendel om de cabine te openen en de noodknop.

Hierna was ik er klaar voor om de cabine dicht te trekken.

Doordat het water in de floatcabine precies op lichaamstemperatuur is, voelde ik me meteen rustig en ontspannen worden. Het zoute water zorgde ervoor dat ik meteen begon met drijven.

Binnen een paar minuten merkte ik dat ik mijn lichaam niet echt meer voelde. Het was gewichtsloos en zweefde echt.

Ik had vertrouwen in het systeem en deed na een paar minuten het licht ook uit om alle prikkels weg te kunnen nemen en de sessie volledig te kunnen ervaren zoals deze bedoelt is.

De angst van opgesloten zitten was weg doordat ik van te voren alles eerst goed in me had opgenomen en ik kon me nu echt overgeven.

Daar lag ik dan. Ineens in een donker bad. Afgesloten. Te drijven.

Het is een bizar gevoel dit te overwinnen en dat zwevende gevoel te ervaren. Een gevoel waar ik in het begin ook wel even aan moest wennen. Ik had dit niet eerder in deze mate meegemaakt.

Maar wat was dat fantastisch!

Van nature ben ik een overdenker, waardoor ik snel in mijn hoofd zit en veel aan het denken ben. In het begin had ik dit ook toen ik daar lag.

Dat ik NIET ging slapen had ik van tevoren al vastgesteld.

Dus ging ik nadenken.

Eerst nadenken over of ik de knoppen nog kon vinden. Na het voorzichtig voelen, wist ik deze binnen no-time te plaatsen.

Daarna nadenkend over mijn positie. Lag ik eigenlijk wel goed? Was dit de meest ontspannen houding?

Ik zocht naar verschillende houdingen tot ik een comfortabele positie had gevonden. Ook had ik een nekkussentje gekregen van het personeel en dat was een wéreld van verschil.

Na het vinden van de juiste positie is het me gelukt om volledig te ontspannen. Geen prikkels te ervaren en mijn eigen hoofd stil krijgen.

Niks moest. Alles wat ik zou voelen of ervaren was oke.

Mijn lichaam had rust, mijn ogen hadden rust, mijn oren hadden rust.

Een uur lang richtte ik me op mijn lichaam, mijn mind en ademhaling. En voor ik het wist was de tijd voorbij.

Er ging langzaam een muziekje aan waardoor we wisten dat de tijd voorbij was en we konden gaan af douchen.

Ik stap de floatcabine uit en merk ineens hoe zwaar mijn lichaam voelt. Ik ben nog wat suf en had daar voor mn gevoel zeker nog 3 uur kunnen liggen.

Toch kom ik wel heel ontspannen uit de cabine.

Er werd ons aangeraden om tijdens het douchen nog even geen shampoo te gebruiken. Op deze manier kan het magnesium en het zout nog doorwerken op je lichaam.

Mijn huid voelt extreem zacht aan. Alsof er een laagje overheen zit.

Onder de douche geniet ik nog na van de ontspanning die er in mijn lichaam hangt. Ik voel me ontspannen en het suffe gevoel is verdwenen. Het heeft plaats gemaakt voor een enigszins energiek gevoel.

We kleden ons weer om en beneden in de lounge drinken en praten we nog even na over onze ervaring.

Bij thuiskomst merkte we zelf niet meteen dat we een slaapboost hebben gehad. Wel voelen we een absolute vorm van ontspanning die hard nodig was.

Een ontspanning in ons lijf, maar ook in ons hoofd.

Er wordt ook aangeraden om floating meerdere malen te ondervinden om alle voordelen eruit te halen.

In het begin ben je nog wat onwennig en druk met het vinden van een fijne ligpositie. Naarmate je vaker gaat, ga je steeds sneller en makkelijker in die diepe ontspanning terecht komt.

Die avond vielen we als een blok snel in een diepe slaap.

Floaten iets voor jou?

Ik raad je zeker aan om floating een keer uit te proberen. Het heeft mij tot een nieuw level van ontspanning gebracht waar ik nog geen weet van had.

Een manier om heel mijn lichaam en mind tot rust te brengen, stress los te laten en beter in slaap te komen.

En dat ook nog eens terwijl je een heerlijk moment voor jezelf hebt. Geen verplichtingen en geen prikkels.

Ik hoop dat met het lezen van deze blog je wat meer inzicht hebt gekregen van een floating sessie. En dan vooral van iemand die voorafgaand behoorlijk wat angsten had rondom het water en claustrofobie.

Is floating iets nieuws voor jou en zou je dit graag een keer willen proberen? Of ben je al bekend, maar zou je graag de cabines in Amersfoort willen testen?

Dan heb ik speciaal voor jou als lezer een unieke kortingscode om een eerste keer gebruik te maken van floating in Amersfoort.

Gebruik de kortingscode dromen10 voor 10% korting op jouw eerste boeking.

Laat je me weten in de comments wat jouw ervaring was?