Ben je op zoek naar één of misschien zelfs meerdere recepten om jouw cacao ceremonie uit te proberen? Of naar een hoger level te brengen?

Dan ben je hier aan het juiste adres!

In deze blog neem ik je mee in 3, oké eigenlijk 4, overheerlijke recepten. Of je nu op zoek bent naar het basis recept, een spicy recept of een liefdevoller recept, je gaat het in deze blog vinden.

Deze ceremoniële brouwsels helpen je met verbinding, focus en bewustzijn.

Cacao ceremonie zelf maken

Wist je dat je een cacao ceremonie dus geheel zelf kunt maken?

Het geheim? Het zit hem niet alleen in het recept, maar in de gehele opbouw ervan. Hoe je dit zelf doet, dat lees je in mijn blog "hoe voer ik een cacao ceremonie thuis uit."

Ik leg je hieruit wat de voordelen van cacao zijn, maar ook hoe je je thuis goed voorbereid. Dus denk hierbij aan het kiezen van de juiste ruimte, wat je wel en niet mag eten van te voren en ook om eventueel je ruimte te reinigen.

Daarnaast neem ik je mee in de uitvoering en welke activiteiten je kunt doen die helpen om nog meer diepgang te vinden.

Ben je nog niet helemaal thuis in wat een cacao ceremonie is? Dat lees je hier.

Cacao ceremonie basis recept

We beginnen met het basisrecept, ook wel het traditionele recept genoemd. Dit recept bevat verder geen toevoegingen. Hierdoor kun je zelf experimenteren met speciale kruiden en producten wat het beste bij je past.

Maar het traditionele recept zou je ook al gewoon kunnen bevallen. Ieder heeft zo zijn eigen smaken.

Belangrijk om te onthouden! Ceremoniële cacao is niet te vergelijken met chocolademelk. De smaak zal echt een stuk meer bitter zijn en heeft ook een hele andere werking.

Er wordt vaak gevraagd voor een cacao ceremonie hoeveel gram gebruik je? Je gebruikt voor een ceremoniële dosis 30 - 40 gram cacao. Maak je voor het eerst ceremoniële cacao? Dan is het advies om te starten met 10-20 gram en langzaam op te bouwen.

De benodigdheden:

  • 30-40 gram rauwe cacao
  • Een pan of steelpannetje
  • Een garde of keukenmachine
  • 125 ml water/havermelk/amandelmelk
  • Lekkere kruiden om toe te voegen als kaneel, nootmuskaat, vanille, chili, of cayennepeper

Om bijwerkingen te voorkomen is het belangrijk om thuis niet meer dan 40 gram cacao te gebruiken!

Bereiding:

  1. Breng het water of de melk aan de kook in je pannetje en laat dit heel even afkoelen. Zorg ervoor dat je het cacaomengsel pas toevoegt als de vloeistof iets is afgekoeld. Dit om te zorgen dat de werkzame stoffen niet afnemen.
  2. Als je vloeistof eenmaal voldoende is afgekoeld, doe je de rauwe cacao bij de vloeistof. Dit meng je goed met elkaar door. Dit kan met het gebruik van een garde of een handmixer.
  3. Omdat het hier om een basisrecept gaat is het prettig om tussendoor even te proeven. Mocht je het mengsel toch echt te bitter vinden, omdat je dit nog niet gewend bent. Dan kun je ervoor kiezen om een klein beetje suiker of honing toe te voegen. Kies in het geval van suiker dan wel voor kokosbloesemsuiker.
  4. Je kunt op dit punt ook kiezen voor het toevoegen van enkele kruiden. Wees hier wel voorzichtig mee. Eenmaal erin, gaat het er niet meer uit natuurlijk.

Schenk je cacaomengsel in je mooiste mok en je bent er klaar voor om een diepe connectie met jezelf aan te gaan!

Cacao ceremonie recepten

#1 Cacao ceremonie recept voor openheid

Vanuit het basisrecept gaan we door naar het recept wat je helpt om nog meer te verbinden en jezelf open te stellen.

De benodigdheden:

  • 30-40 gram Cacao pasta - Passion
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 theelepel pure ahornsiroop of honing
  • Een snufje kaneel
  • Een snufje gemalen kardemom
  • Een pan of steelpan
  • Een garde of keukenmachine

Ook bij dit recept geldt, indien je voor het eerst een ceremoniële cacao gebruikt, start dan met 10-20 gram. En bouw dit langzaam verder op.

Zoals te zien gebruiken voor de recept een speciale cacao blend met toevoegingen als vanille, rose en mucuna pruriens, ook wel fluwelen boon genoemd.

Deze blend staat er al om bekend te verzachten en je hart te openen. Ik ben deze zelf gaan testen met een aantal verschillende kruiden waar onderstaand recept uit is ontstaan. Door kaneel en kardemom te gebruiken ontstaan in combinatie met de rose en vanille en hele warme en zachte smaak.

Bereiding:

  1. Je start met het verwarm van de amandelmelk in een pannetje op laag vuur totdat deze voldoende is opgewarmd. zorg ervoor dat het niet kookt, maar alleen verwarmd is.
  2. Haal het pannetje van vuur en voeg de cacaopasta toe aan de amandelmelk.
  3. Roer goed om klontjes te voorkomen. Zelf gebruik ik altijd een garde of een matcha whisk of klopper. Je kunt er ook voor kiezen om een keukenmachine te gebruiken met het mixen.
  4. Zodra je mengsel eenmaal egaal geklopt is, voeg je vervolgens de ahornsiroop of honing toe. Ik gebruik hiervoor maximaal 1 theelepel. Ook dit meng je even door elkaar.
  5. Vervolgens voeg je kaneel en gemalen kardemom toe voor extra warmte en diepte in de cacao. Kardemom overheerst relatief snel, dus gebruik hierbij niet teveel. De kruidenmix geeft een heerlijke warme en bloemachtige smaak.
  6. Roer ook de kruiden nog even door je mengsel en giet de cacao vervolgens in fijne kom en neem de tijd om te genieten en je hart te openen.

Ik ben benieuwd wat je van dit recept vindt en of je het gaat proberen!

Ceremoniële cacao blend

100% rauwe cacao voor een betaalbare prijs

Ontdek hier de cacao blend uit het recept

#2 Cacao ceremonie extra focus recept

Het recept wat ik gebruik voor helderheid en extra focus is onderstaand recept. Ik gebruik hiervoor geen speciale blends, maar zorg ervaar dat ik alle kruiden zelf meng tot mijn gewenste smaak.

De benodigdheden:

Ook voor dit recept is het belangrijk te starten met 10 - 20 gram rauwe cacao, indien je dit nog niet eerder hebt gebruikt. Bouw vanaf daar langzaam op.

In dit recept gebruiken we geen amandelmelk, maar kokosmelk.

Deze smaak in combinatie met de rauwe cacao, maca en ashwagandha poeder zorgen voor een heerlijke zachte en wat aardse blend. Een blend met werkzame stoffen die helpen je stemming te verlichten en verfrissende focus aan te brengen.

Bereiding:

  1. Begin met het verwarmen van de kokosmelk in een pannetje op laag vuur. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Het gaat er enkel om dat het wordt verwarmd.
  2. Haal het pannetje van het vuur en voeg hier de rauwe cacao en vloeibare kokosolie aan toe.
  3. Roer het mengsel goed door om klontjes te voorkomen. Gebruik hiervoor de garde of een matcha klopper.
  4. Voeg vervolgens de maca en ashwagandha poeder toe en roer dit tot alles goed gemengd is.
  5. Vervolgens voeg je de honing toe naar smaak en roer je opnieuw. Belangrijk om hierbij tussendoor even te proeven. De honing voeg je toe op eigen smaak, dus belangrijk om niet in 1x teveel toe te voegen. Wat er inzit, krijg je er niet meer uit.
  6. Schenk tot slot je cacao drankje in een van je favoriete mokken en geniet!

#3 Spicy cacao ceremonie recept

En tot slot het laatste recept! Een recept voor de spicy liefhebbers. Er is een speciale spicy blend, maar je kan hem ook zelf proberen te maken met onderstaand recept.

Misschien ook wel een beetje voor de dare devils onder ons. Ik heb deze zelf geprobeerd en moet zeggen dat ik er een echte kickstart van kreeg.

De benodigdheden:

  • 30 - 40 gram rauwe cacao
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 theelepel agavesiroop of een andere zoetstof naar keuze
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel cayennepeper (pas aan naar smaak en vooral TOLERANTIE)
  • 1 theelepel kurkuma poeder
  • 1 theelepel gember poeder
  • snufje zout
  • steelpannetje of pannetje
  • garde of keukenmachine

Zoals gezegd is dit recept wat meer voor de strijders onder ons, maar wist je dat cayennepeper in combinatie met rauwe cacao ervoor zorgt dat het effect van de cacao versterkt wordt?

We voegen kaneel, kurkuma en gember toe om de blend een pittige smaak te geven, los van de peper. De bestanddelen helpen bij het ondersteunen van je immuunsysteem.

Bereiding:

  1. Verwarm ook hier eerst de amandelmelk in een pannetje warm. Let op dat het niet hoeft te koken.
  2. Zodra de vloeistof voldoende is opgewarmd voegen we de rauwe cacao toe. Let er op dat als je voor het eerst een cacao drankje maakt, je begint met een lagere dosering. Denk aan 10 - 20 gram.
  3. Roer de amandelmelk samen met de cacao door met een garde. Je bent klaar zodra het mengsel glad is en er geen klontjes meer in voorkomen.
  4. Vervolgens gaan we de kruiden toevoegen. We beginnen met kaneel, kurkuma en gember. En mengen dit vervolgens goed samen met het mengsel.
  5. Het is raadzaam om nu even tussendoor te proeven of dit al pittig genoeg is voor je. In dit geval raad ik aan om eerst wat agavesiroop of andere zoetstof toe te voegen.
  6. Vervolgens voegen we een klein beetje cayennepeper toe en een snufje zout om de smaken in balans te brengen.
  7. Proef vervolgens opnieuw en pas de pittigheid opnieuw wat aan naar voorkeur met meer cayennepeper of meer zoetstof.

Laat je me weten welk recept je hebt getest en wat jouw favoriet was?