Wasmiddel en wasverzachter zijn ongetwijfeld geen onbekende termen voor je. Wassen doen we allemaal.

Helaas soms vaker dan we zouden willen.

Van huis uit ben je misschien gewend om te wassen met wasmiddel (vloeibaar of poeder) en wasverzachter.

Maar wist je al dat er een alternatief op de markt is tegenwoordig?

Namelijk, wasparfum!

En nee, dan niet het soort parfum wat we zelf opspuiten of door het huis heen sprayen. Het is over het algemeen op basis van etherische olieën.

Maar wat is nu beter, wasparfum of wasverzachter? Je leest het in deze blog!

Wat is wasparfum?

Belangrijk om even een kleine uitleg te geven over wat wasparfum is.

Het is een zeer geconcentreerde vloeistof die speciaal is ontwikkeld om een aangename en langdurige geur aan je wasgoed toe te voegen tijdens het wasproces.

Een geur die tot dagenlang aan je beddengoed en kleding blijft hangen. Een geur die heel je woning opfrist.

Wasparfum is ontstaan in Italië, waar het zijn oorsprong vindt in de traditie van hoogwaardige wasverzorging. Het werd populair dankzij de Italiaanse passie voor schoonheid en aandacht voor detail in het dagelijks leven.

In de loop der jaren heeft het concept zich verspreid naar andere delen van de wereld, en het is nu een gewild product geworden in veel landen.

Je voegt het wasmiddel toe in het bakje van je wasmachine, waar je normaal gesproken wasverzachter instopt.

Wasparfum is verkrijgbaar in veel verschillende geuren. Van luxueuze nootachtige geuren, tot bloemige, tot frisse lentegeuren.

🧼
Je gebruikt wasparfum in plaats van wasverzachter

Wat is wasverzachter?

Wasverzachter is een aanvullend product dat je gebruikt bij het wassen van je kleding of beddengoed. Naast het gebruik van wasmiddel om vuil en vlekken uit je wasgoed te verwijderen, heeft wasverzachter een specifieke functie.

Het verzachten van textielvezels en het toevoegen van geur aan het wasgoed.

Het gebruik van wasverzachter is echter optioneel en hangt echt af van persoonlijke voorkeuren.

Sommige mensen geven de voorkeur aan de natuurlijke geur van pas gewassen kleding zonder toegevoegde geurstoffen, terwijl anderen genieten van de zachtheid en geur verbetering die wasverzachter biedt.

Het is belangrijk om de wasinstructies van jouw wasgoed goed op te volgen. Er zijn veel kledingstukken die niet gewassen mogen worden met een wasverzachter. En dat heeft een paar belangrijke redenen.

Dit zijn ook meteen de grote verschillen met wasparfum.

De 5 nadelen van wasverzachter

Wasverzachter kent helaas ook een paar nadelen in het gebruik. Nadelen die het gebruik van wasparfum niet kent. Dit zijn de grootste verschillen:

1. Slecht voor machines

Als je wasverzachter gebruikt, dan heb je ongetwijfeld het volgende een keer meegemaakt.

Je haalt je was uit de machine en ruikt ineens een vieze geur uit je wasmachine. Je zet hem nog een keer aan op het heetste programma met wat azijn om de stank eruit te trekken. En maakt de gehele trommel een paar goed schoon.

Deze vieze geur heeft een reden. En dat komt door de wasverzachter. Deze laat namelijk restjes achter in je wasmachine. Restjes waardoor vetluis kan ontstaan.

Kleine sidenote: vetluis kan ook ontstaan met alleen wasmiddel. Alleen wasverzachter versnelt dit proces.

Maar niet alleen je wasmachine wordt niet blij van wasverzachter. Als je een droger gebruikt, staat deze ook niet te springen op het gebruik ervan.

Naast dat vetlaagje in je wasmachine, zit er ook vetlaagje op je kleding. Dit zorgt ervoor dat de sensoren in je droger moeilijker kunnen inschatten wat de status van je kleding is. Of dit nog nat of droog is.

Dit zorgt ervoor dat je was niet goed gedroogd kan worden in de droger, maar ook dat er een vetlaag op de sensoren komen. Wat zo weer zijn gevolgen heeft voor de levensduur van je droger.

2. Lage geur intensiteit

Wasverzachter gebruik je daarnaast vooral vanwege de geur. Wasverzachter staat erom bekend om je wasmiddel te versterken in zijn geur intensiteit.

En eerlijk. Je was ruikt heerlijk zodra je het uit de trommel haalt (mits je dus geen last hebt van vetluis).

Het nadeel is alleen dat wanneer je de was van de lijn afhaalt of opvouwt in je kledingkast, de geur al snel weer is verdwenen. Een langdurig effect heeft het helaas niet.

3. Risico op vlekken in kleding

Vlekken! Een heel vervelend nadeel van wasverzachter. Wanneer je dit niet goed doseert of te vaak gebruikt, dan kunnen er blauwe of grijze vlekken op je kleding ontstaan.

En deze vlekken zijn op den duur erg lastig te verwijderen. Super zonde van je kleding dus...

4. Slecht voor je huid

Oké, dit punt had eigenlijk op nummer 1 moeten staan.

Want wasverzachter is echt heel erg slecht voor je huid!

Het zit namelijk vol met chemicaliën, waar mensen met een licht gevoelige huid al heel snel last van kunnen krijgen. Dit kan zich uiten in lichte huidirritaties als jeuk of bultjes tot echt flinke allergische reacties.

Het is ook niet voor niks dat wordt geadviseerd om wasverzachter niet te gebruiken bij babykleding. Waarom dan wel als we volwassen zijn?

5. Handdoeken nemen geen water meer op

Tot slot een bijzonder vervelend fenomeen. Je handdoeken wassen met wasverzachter, zorgt ervoor dat het minder water op kan nemen.

En ja, je handdoek gebruik je dus toch echt om water mee te absorberen.

Dit komt doordat de vezels van je handdoek bedekt worden met een chemische stof die ervoor zorgt dat er nog nauwelijks water wordt opgenomen. Je kunt hiervoor dus veel beter wasparfum gebruiken.

Je handdoeken ruiken intens lekker en het behoud de kwaliteit van het product. Het blijft lekker zacht en absorberen water.

Ditzelfde principe geldt ook voor microvezeldoekjes.

Wist ik dit helaas ook maar eerder. Ik kon de mijne na een paar wassen met wasverzachter namelijk echt weggooien.

De doekjes raakten hun functie volledig kwijt en konden geen vocht meer absorberen.

Wasparfum eens proberen? 

Het is dus duidelijk dat wasverzachter een flink aantal nadelen kent, wanneer we dit goed onder de loep nemen.

Hier komt dan ook wasparfum meteen om de hoek kijken als perfecte vervanger!

Wasparfum is allereerst niet schadelijk voor je wasmachine of droger. Dit komt doordat het product volledig oplost met water. In tegenstelling tot verzachter, wat een vetlaag achter laat.

Daarnaast staat wasparfum bekend om zijn ongekende heerlijke en vooral langdurige geuren. Geuren die tot dagen aan jouw wasgoed blijven hangen.

Zelfs als het al een paar dagen in je kledingkast heeft gelegen of gehangen.

Een ander voordeel is de veelzijdigheid ervan. Je hoeft het niet alleen gebruiken voor je wasgoed in de machine, maar kan ook gebruikt worden met stofzuigen of dweilen om een extra lekkere geur verspreiding te geven.

Bovendien kan wasparfum een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand en welzijn.

De aangename geuren hebben een kalmerend of opbeurend effect, waardoor het dragen van je kleding dit tot dagenlang als effect kan hebben.

Het is dus niet alleen een functioneel product, maar ook een manier om een vleugje luxe en welzijn aan je dagelijkse huishoudelijke taken toe te voegen.

Je koopt wasparfum bij een lokale drogisterij of online bij bijvoorbeeld bol.com.

Ga je het proberen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!