Cacao ceremonies winnen snel aan populariteit. Toch heerst soms nog wat onduidelijkheid over de veiligheid, wegens vergelijkingen met verschillende plant medicijnen. Het word door sommigen nog steeds geassocieerd met gevaarlijke praktijken of soms zelfs met het nemen van drugs.

Om jou van alle juiste informatie te voorzien, neem ik je in deze blog mee wat een cacao sessie voor jou kan doen, maar ook of het hetzelfde is als het nemen van drugs en welke verschillen hierin te vinden zijn.

Hallucinaties en cacao

Om meteen koppen met spijkers te slaan, bespreek ik hier het onderdeel hallucineren. Een fenomeen dat we allemaal wel kennen.

In sommige gevallen heb je het misschien wel eens meegemaakt.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hele heftige koorts. Wat er gebeurt is dat je dingen gaat zien of horen, zonder dat deze overeenkomen met de werkelijkheid.

Je beeld je bijvoorbeeld in dat je iemand ziet, terwijl diegene er niet is.

Nog bekender is het vanuit de films in woestijnen. Waar mensen of filmkarakters zijn uitgedroogd en denken een oase te zien. Wat uiteindelijk slechts een hallucinatie bleek te zijn.

Hallucineren wordt naast een hevige griep of koorts gezien bij het nemen van drugs. We noemen het dan alleen geen hallucineren meer, maar trippen. Een woord dat relatief negatief beladen is tegenwoordig.

Hallucineren of trippen is niet iets wat je doet of wat gebeurt tijdens een cacao ceremonie.

Cacao als bewustzijnsverruimend middel

Waar de verwarring ontstaat is dat cacao bekend staat als middel om je bewustzijn te verruimen. Het helpt je de gevoelens van welzijn, alertheid en een diepe verbinding met je emoties op te wekken.

De cacao activeert op een mild stimulerende manier je gelukshormoon waardoor je emotionele diepgang en een positieve gemoedstoestand kan ervaren.

Het verruimen van je bewustzijn komt door het subtiel verwijden van je bloedvaten, het verhogen van de bloedtoevoer naar je hersenen en verbetert hiermee de zuurstoftoevoer.

Dit alles helpt in het ervaren van een verhoogde alertheid en een gevoel van helderheid.

Een helderheid waarmee je naar naar binnen keert. Naar je eigen lichaam en geest.

En dat zonder de extreme vervormingen van de realiteit die je bij een hallucinatie of drugs ziet.

De spirituele en helende aspecten van cacao

Als deelnemer van een cacaoceremonie, kan ik mijn ervaring het beste beschrijven als een innerlijke reis. Een reis waarbij ik diep in mijn eigen gevoelens en gedachten ben gedoken.

Waarbij alles ineens helder was en ik een gevoel van emotionele vrijheid had. Het was alsof de altijd aanwezige oordelende wolk door de zon werd verwisseld.

Er ontstond een gevoel van warmte en liefde naar mezelf. En dat allemaal zonder visuele of auditieve hallucinaties.

Ik werd in staat gesteld om even in mijn eigen ziel en geest te kijken.

Een stiekeme toegang te krijgen tot diepere lagen van mijn eigen bewustzijnsniveau. Als een soort geheime sleutel die in een lift de extra etage vrijgeeft.

En dat allemaal zonder de mist van desoriëntatie. Ik denk zelfs dat ik me nog nooit zo helder heb gevoeld. Situaties als zo simpel heb gezien. Wij als mensen maken dingen zo complex, terwijl het in de basis allemaal zo simpel is.

Vaak genoeg uit angst. In plaats het gewoon te accepteren en binnen te laten.

De 4 overige verschillen tussen drugs en cacao

Zoals al duidelijk gemaakt is hallucinatie een groot verschil tussen cacao en het nemen van drugs. Maar er zijn meer verschillen en die zet ik hier voor je op een rijtje.

1. De chemische samenstelling:

Cacao is een natuurlijk voorkomend product afgeleid van cacaobonen en bevat voornamelijk theobromine en cafeïne als actieve bestanddelen. Ze helpen bij het openen van je hartchakra en te leren luisteren naar je intuïtie.

Drugs, aan de andere kant, verwijzen over het algemeen naar een breed scala van chemische stoffen.

Stoffen die in een lab zijn gemaakt en flinke veranderingen in je bewustzijn kunnen veroorzaken en wat kan leiden tot hallucinaties. Maar daarnaast ook hele vervelende side-effects kunnen geven, zoals depressies, gedragsveranderingen en angsten.

2. Intenties en rituelen:

Cacao ceremonies benadrukken het belang van positieve intenties en affirmaties. Voor je start aan een sessie, maak je voor jezelf duidelijk wat je uit de ceremonie wilt halen.

Dit kan door het trekken van twee kaarten uit een intentie deck, maar kan ook door dit voor jezelf in een schriftje op te schrijven.

Het zetten van intenties helpt je leiding en richting te geven aan het ritueel en bevordert je persoonlijke groei.

Drugs aan de andere kant maken geen gebruik van intenties. Het wordt voornamelijk ingezet bij feestjes voor het maken van plezier en meer te kunnen ervaren. Of om juist te ontsnappen aan bepaalde gevoelens en jezelf te verdoven.

3. Juridische status:

Het gebruik van rauwe cacao is legaal en wordt het beschouwd als een voedsel- en drankproduct.

Daarentegen zijn veel drugs illegaal of beperkt, en hun bezit en gebruik kunnen ernstige juridische consequenties hebben.

4. Gezondheidsrisico's:

Als we het hebben over gezondheid dan geeft rauwe cacao een groot verschil. Allereerst werkt het niet verslavend. Daarnaast geeft het ook nog een aantal fysieke voordelen, als het verbeteren van je bloedsomloop en het stimuleren van je immuunsysteem.

Het gebruiken van drugs daartegenover, kan zorgen voor een vorm van verslaving of afhankelijkheid. Naast verslaving kunnen er ook achteraf problemen ontstaan zoals depressies, schade aan organen of mentale problemen.

Benieuwd naar een cacao ceremonie?

Het volgen van een cacaoceremonie kent veel verschillende voordelen. Het belangrijkste om te onthouden: rauwe cacao is niet hetzelfde als drugs.

Laat je dus ook niet gek maken of angst aan praten.

Een dergelijke ceremonie kan je juist heel veel positiefs bieden. Op emotioneel, maar ook op spiritueel vlak. Door vastzittende emoties aan te pakken of om een creatief proces te bevorderen.

Het gevoel en de bevrijding na een cacao ceremonie is waarom je dit wilt volgen.

Ben jij klaar om een diepere connectie met jezelf aan te gaan en vooral meer over jezelf te leren?

Probeer dan eens een begeleide cacao ceremonie uit.

Mocht dit nog een stap te ver voor je zijn, dan heb ik hier ook een blog met recept om een ceremonie veilig thuis uit te voeren.