Het hebben van een burn-out heeft een grote impact op je mentale en fysieke gezondheid. Het lukt je niet om te functioneren zoals je altijd deed.

Vaak heb je dit zelf in eerste instantie helemaal niet in de gaten en overvalt het je.

Je wordt dan ook ineens gedwongen om rust te nemen. Het herstellen gaat niet van de een op de andere dag, maar heeft verschillende fasen. Yoga kan je in het herstel helpen van bewustwording tot het creëren van nieuwe energie.

In het herstel van een burn-out is het belangrijk om je zelfzorg op nummer één te zetten. Een manier om meer aandacht te geven aan je zelfzorg, is door het beoefenen van yoga.

Bijdrage van Yoga op ontspanning

Het herstellen van een burn-out kost ongelofelijk veel tijd. En bij de een gaat dit sneller en soepeler dan bij de ander. Belangrijk is om te weten dat jij lichaam en geest ontspanning nodig heeft.

Het beoefenen van yoga heeft op verschillende onderdelen een belangrijke bijdrage hieraan:

Mentaal

Op mentaal vlak helpt yoga bij bewustwording van jezelf en je gedachten. Het kan je helpen om te accepteren dat je een burn-out hebt en dat dit iets is waar je je niet slecht over hoeft te voelen.

Hoe moeilijk dat in het begin ook is om te accepteren.

Zo creëer je meer compassie voor jezelf wat zorgt voor meer rust in je hoofd. Het helpt je om te accepteren dat je niet altijd de controle hebt. Wanneer je dit kunt loslaten, zorgt dat automatisch al voor meer rust in je lichaam en je hoofd.

Het vergroten van je zelfbewustzijn helpt je ook bij het sneller leren herkennen van de signalen die je lichaam geeft.

Zo heb je eerder door wanneer je aan je limiet zit en rust nodig hebt. Dit helpt je niet alleen bij het herstellen, maar het zorgt er ook voor dat je een volgende burn-out kunt voorkomen.

Fysiek

De fysieke bewegingen de je maakt op je yogamat helpen je om je spieren te ontspannen en zo eventuele pijn en vermoeidheid te verzachten.

Rustige beweging activeert namelijk het parasympatische zenuwstelsel. Dit is het deel van ons zenuwstelsel dat je helpt om te ontspannen.

Tijdens een yoga sessie maak je gebruik van je ademhaling. Je ademhaling is een krachtige tool die je kan helpen om meer rust te ervaren in je lichaam. Een juiste ademhaling helpt om de stressreactie van je lichaam te verminderen.

Het uitvoeren van de houdingen en de focus op je ademhaling zorgen er samen voor dat je uit je hoofd komt en in contact bent met je lichaam.

Het doel is bij yoga niet om je gedachten te stoppen, maar om je bewust te zijn van de gedachten die er zijn en je focus vervolgens weer rustig terug te brengen naar de houding of je ademhaling.

Als laatste biedt het ook de uitkomst voor een goede nachtrust.

Door je lichaam naar een staat van ontspanning te brengen, val je makkelijker in slaap. Een goede nachtrust is een belangrijke factor voor je gemoedstoestand , je stressniveau en je energielevel.

Door deze te optimaliseren met behulp van yoga kun je een grote stressfactor wegnemen wat zorgt voor een ontspannen lichaam.

Yoga stijlen die helpen bij herstel van een burn-out

Welke stijl je beoefent is afhankelijk van je persoonlijke behoeften. Er zijn een aantal vormen die aan te raden zijn tijdens het herstel van een burn-out:

Yin yoga

Bij deze rustige vorm worden de houdingen voor langere tijd vastgehouden. Dit kan variëren tussen de 3 en 5 minuten.

Dit zorgt ervoor dat je spieren en de diepere weefsels opgerekt worden.

Dit helpt om de energiestromen in je lichaam te stimuleren waarmee je fysieke of mentale blokkades kunt opheffen.

Restorative yoga

Tijdens een les restorative yoga is er bijna geen inspanning nodig.

Het is de bedoeling dat je lichaam in iedere houding ontspannen is. Bij deze vorm is het fijn om gebruik te maken van yoga blokken, bolsters en dekens om je lichaam mee te ondersteunen.

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een meditatieve yogastijl.

In tegenstelling tot andere stijlen wordt deze stijl ook maar in één houding uitgevoerd, namelijk de savasana. Het doel van deze vorm, is om je lichaam en geest naar een staat van ontspanning te brengen.

Door middel van een geleide meditatie wordt je door verschillende fasen van ontspanning gebracht.

Andere oefeningen die je kunnen helpen bij herstel

Naast yoga zijn er nog andere oefeningen die je kunt uitvoeren om je herstel te ondersteunen en om bewust te blijven van de benodigdheden van jouw lijf en mind.

Ademhalingsoefeningen

Niet alleen fysieke oefeningen maar ook je ademhaling kan je helpen bij het herstel van een burn-out.

Een juiste ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam beter kan functioneren. Je kunt je tijdens yoga of meditatie focussen op je ademhaling of een ademhalingstechniek toepassen zoals box breathing.

Meditatie

Meditatie, in welke vorm dan ook, kan een grote impact hebben op je herstel.

Tijdens het mediteren gaat het er niet om dat je geen gedachten meer mag hebben. Sterker nog, het is heel normaal om gedachten te hebben tijdens het mediteren.

Het gaat er om dat je leert deze gedachten waar te nemen en je aandacht rustig weer terugbrengt naar je ademhaling.

Net zoals yoga, kan meditatie hiermee ook bijdragen aan bewustwording, acceptatie en het verlagen van je stressniveau in het herstel van een burn-out.

🧘‍♀️
Benieuwd hoe je een meditatie uitvoert voor het slapen gaan? Je leest het hier!