Je oefent al een tijdje op je meditaties, maar de vorige keer raakte je relatief snel afgeleid. Je hebt wat tips opgezocht en gaat nu vol goede moed van start.

De ruimte is energetisch gereinigd.

Je geurkaarsjes staan aan.

De begeleidende muziek gaat van start.

Je bent nog geen 20 seconden bezig en daar gaat je hoofd weer.

'Heb ik die mail van werk gisteren nog wel verstuurd? De wasmand zag er ook wel erg vol uit vanmorgen. En shit.. ik moet ook nog boodschappen doen voor het avondeten straks.'

Gefrustreerd blaas je de kaarsjes uit en zet je de muziek af. Het lukt je niet om te focussen en je hoofd leeg te krijgen.

Voor de zoveelste keer.

Het vooraf thuis uitvoeren van een cacao ceremonie is iets wat je voor jouw volgende meditatie zeker moet proberen.

Een cacao ceremonie voer je om verschillende redenen uit. Een van de bijkomende voordelen en activiteiten die wordt aangeraden om te doen na jouw ceremonie is mediteren.

Waarom een cacao ceremonie?

De cacao ceremonie is een oude en eervolle uitoefening die teruggaat tot de pre-Columbiaanse beschavingen in Midden- en Zuid-Amerika.

Cacao werd daar beschouwd als een heilig geschenk van de goden en werd gebruikt in verschillende rituele contexten. Waaronder huwelijksceremonies, religieuze vieringen en genezingsrituelen.

De cacaodrank werd bereid met aandacht voor detail en intentie, en het werd gezien als een brug tussen de menselijke en de spirituele wereld.

Een cacao ceremonie is een rituele bijeenkomst waarbij pure cacao wordt gebruikt om een diepe verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen aan te gaan.

Deze ceremonies zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je kunt begeleide ceremonies bijwonen in groepsverband of zelf thuis een eigen ceremonie houden.

Je doet dit om mentale rust te bevorderen, maar ook om in diepere meditaties te komen.

Cacao's verbinding met meditatie

De link tussen cacao en meditatie gaat verder dan een momentje voor jezelf. De rauwe cacao helpt namelijk bij het openen van je hartchakra, stimuleert je focus en concentratie en helpt in het verkrijgen van innerlijke reflectie.

1. Cacao als hulpmiddel voor bewustzijnsverruiming

Pure cacao, in zijn zuivere en onbewerkte vorm, bevat een hele reeks aan stoffen die het bewustzijn kunnen beïnvloeden.

Eén van de meest belangrijke is theobromine. Dit is een stof die je hart stimuleert en een licht opwekkend effect heeft op de geest zonder de intense werking van cafeïne.

Het is ook bekend als het stofje dat je gelukshormoon wordt genoemd.

Je serotonine gehalte in je hersenen krijgt een boost, waardoor je je een stuk gelukkiger gaat voelen.

Wist je dat je rauwe cacao ook kunt gebruikt ter vervanging van koffie?

Deze subtiele stimulatie kalmeert jouw geest en geeft helderheid tijdens je meditatie. Dit helpt om gemakkelijker in een staat van diepe focus te komen.

Je wordt minder snel afgeleid en kunt langer je focus op jezelf en je meditatie richten.

2. Positievere mindset

Naast theobromine bevat cacao ook stofjes die je stemming en gevoelens van geluk en welzijn bevorderen.

Bij meditatie is een positieve en kalme gemoedstoestand van essentieel belang. Cacao kan hier dus een natuurlijke ondersteuning bieden om dit te bereiken.

Bovendien bevat cacao fenylethylamine, vaak aangeduid als "chocolade-amfetamine", wat een gevoel van euforie en alertheid kan bevorderen.

Het wordt ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit is het gevoel wat je ervaart wanneer je verliefd bent. Een geheel lichaamseigen stof.

Deze stofjes helpen jou om meer in het moment aanwezig te zijn en afleidende gedachten los te laten.

3. Je hartchakra openen

In veel spirituele tradities wordt het hartchakra beschouwd als het centrum van liefde, compassie en verbinding.

Cacao, met zijn reputatie als hartopener, past perfect bij de intentie om het hartchakra te openen tijdens je meditatie.

De fysieke effecten van cacao, zoals het stimuleren van de bloedsomloop en het vergroten van de hartslag, kunnen symbolisch worden gezien als het loslaten van emotionele blokkades en het vergemakkelijken van een diepere verbinding met de innerlijke wereld en anderen.

Door bewust te genieten van de cacao als hulpmiddel en de intentie te stellen om je hart te openen en je bewustzijn te verruimen, kun je een diepgaande meditatie beleven.

Cacao meditatie

Cacao meditatie

Door te mediteren kom jij weer helemaal terug tot jezelf. De donkere wolk in je hoofd is weg en je bent in staat om tot een veel diepere meditatie te komen.

De cacao zorgt ervoor dat je meer open staat dan normaal. Door van te voren ook nog met intenties te werken, zul je zien dat je in jouw meditatie veel meer focus hebt.

Opkomende gedachten ben je beter de baas en je focus wordt gelegd op het terugbrengen van jouw positiviteit en het maken van de connectie met je lichaam.

🍫
Dit is hoe je een cacao ceremonie thuis uitvoert

Om na het drinken van de cacao tot een goede meditatie te komen, kan het raadzaam zijn om een begeleide meditatie te volgen.

Gelukkig is dat tegenwoordig niet heel moeilijk. Je vindt er een paar op spotify, maar die kun je op een gegeven moment ook echt dromen.

Oké, ik in ieder geval wel.

Zelf werk ik daarom met de begeleide meditaties van Higher spirit Academy.

Hiervan heb ik een gratis app op m'n telefoon staan met eindeloos veel meditatie sessies waarin je kunt afwisselen. Daarnaast worden er ook regelmatig nieuwe sessies aan toegevoegd.

Bonus: ze geven maandelijks een gratis volle maan healing.