Ceremonies, cacaoa en het verwerken van trauma's. Het klinkt nogal heftig en hoewel de impact groot is, gaat het in werkelijkheid heel anders in zijn werk dan je waarschijnlijk eerder hebt gelezen.

Nadat ayahuasca in Nederland is verboden, lijkt het wat onzeker of cacao dan nog wel mag. Het wordt vaak namelijk ten onrechte over dezelfde kam geschoren en als gevaarlijk gezien.

Gelukkig zijn er genoeg mensen die dat wel inzien.

In dit artikel neem ik je mee in de mogelijkheden van cacao, wat het doet, waar je op moet letten en waarom het een baanbrekende ervaring voor je kan leveren.

Wat is een cacao ceremonie precies?

Allereerst heeft een cacao ceremonie twee werkingen, namelijk op emotioneel en op zintuigelijk vlak. Het idee is dat het je stuurt naar je diepste wezen en de kern van je hart. Daarnaast werkt het als een soort detox, want het ontgift je lichaam en ziel en het geeft je immuunsysteem een enorme boost.

Cacao is daardoor ook een krachtig medicijn, maar wordt niet direct als zodanig gezien. Eigenlijk gek, want het heeft een betere werking dan welk medicijn dan ook. Bovendien is het een natuurproduct en zit het niet vol bewerkingen. Alleen maar positief dus, want iedereen heeft er daardoor toegang tot.

Belangrijk om te weten voordat je overweegt een cacao ceremonie te ervaren: cacao zorgt niet voor hallucinaties of andere vormen van effecten op je zintuigen.

Wat je wel gaat doen?

Tot rust komen. Er zijn heel veel mensen die een cacao ceremonie aanbieden, maar er zijn er maar een paar die echt goed zijn. Zorg daarom dat je goed van tevoren je onderzoek doet.

In veel gevallen wordt een cacao ceremonie gedaan door eerst rauwe cacao te drinken tijdens een meditatie en vervolgens aan de slag te gaan met een vision board. Door de cacao krijg je namelijk rust in je hoofd, waardoor er ruimte ontstaat voor je creativiteit.

Wanneer je die creativiteit de vrije loop laat en puur op je gevoel afgaat, dan zal het je verbazen welke inzichten je krijgt. Het kan zijn dat je eigenlijk al die tijd al wel wist wat je wilde, maar in veel gevallen komen mensen er tijdens de ceremonie achter dat ze zichzelf op een bepaalde manier voor de gek hebben gehouden.

Wil niet zeggen dat je alles meteen over de kop moet gooien natuurlijk. Maar het is fijn om te weten waar je diepste verlangen eigenlijk ligt.

Hoe ik zelf een cacao ceremonie ervaarde

Het haalt juist heel veel weg. Ik heb het zelf ook een keer ervaren en ik kan het niet beter uitleggen dan dat het voelt alsof er een wolk in je hersenen komt die alle ruis wegdrukt. Het was voor het eerst in jaren gewoon stil. Geen stemmetjes, geen judgement, maar alleen het heden.

Het geeft daardoor heel erg de mogelijkheid om eens in te tunen op je gevoel en te ontdekken wat je nou echt het liefst wil. In alle rust kun je zoeken naar wat je gevoel en intuïtie je duidelijk probeert te maken. Maar dan wel in een veilige en gecontroleerde omgeving.

De eerste keer kan namelijk wel emotioneel zijn omdat je ineens vanuit een ander perspectief kijkt naar je situatie. Dat is heel mooi, maar kan wel overweldigend zijn als je niet weet wat je kunt verwachten. Daarnaast ervaart ieder een cacao ceremonie anders. Belangrijk is om goed te blijven luisteren naar je gevoel gedurende de sessie.

Wat is de werking van cacao?

Cacao zorgt ervoor dat je op een veel dieper niveau kunt inschakelen op je gevoel. Want al denk je dat je prima weet wat je wil, het zal je verbazen hoeveel mensen dat verkeert inschatten. En dat geeft niet, dat is juist het mooie van een cacao ceremonie: openstaan voor nieuwe inzichten.

De actieve ingrediënten van cacao werken sterk op het hart chakra, brengen ons terug naar een natuurlijk staat van voelen, uit het hoofd en verbindt ons intuïtief met moeder aarde. Je hoeft dus helemaal geen ingewikkelde dingen te doen. Puur door het te drinken en jezelf de ruimte te geven om naar je hart te gaan, zal het al voor je werken.

🍫
Cacao wordt al decennialang gebruikt door de mensheid om rust en kalmte te creëren. Het is één van de weinige natuurproducten met een helende werking. 

Cacao heeft euforieverhogende bestanddelen en daardoor kunnen emoties loskomen en vooral weer gaan stromen. Loop je dus al een tijdje met een zwaar gevoel rond? Dan kan cacao je helpen dat te verlichten.

Tijdens een cacao ceremonie kan het ook gebeuren dat je een hoge mate van blijdschap voelt. Ook je zintuigen zullen verscherpen en gevoeliger worden. Ook dat komt alleen maar ten gunste, want het helpt je ontdekken welke zintuigen mogelijk overprikkeld zijn, of wat de laatste tijd heftig bij je binnenkomt en waarom.

Rauwe cacao - want we gebruiken nooit bewerkte - bevat een sterke dosis mineralen en voedingsstoffen die helpen het lichaam te helen en organen te ontgiften. En dat helpt dan weer om stress te verminderen, zonder pillen of andere medicijnen te gebruiken. Het helpt om op een natuurlijke manier meer gelukshormonen af te geven.

💡
Rauwe cacao is niet hetzelfde als kaneel. Denk dus niet dat je met wat kaneel over je warme chocomel hetzelfde creëert. 

Cacao wordt in Midden en Zuid Amerika al sinds mensenheugenis beschouwt als een heilige plant met krachtige helende eigenschappen. Het wordt daar ook wel het ‘elixer van de goden’ genoemd. Een inheemse mythe stelt zelfs dat wanneer de aarde en haar bevolking uit balans is, de ‘sacred cacao’ uit het regenwoud komt om de harten van mensen te openen en deze planeet terug te brengen naar een staat van harmonie en balans.

Het mag duidelijk zijn dat áls die mythe klopt, het niet beter uit had kunnen komen, want de wereld lijkt meer en meer uit balans en ontwricht.

Is de werking van cacao gevaarlijk?

Het consumeren van een grote hoeveelheid cacao op 1 dag kan leiden tot bijwerkingen. Maar goed, wat is dan een grote hoeveelheid?

Het mogelijk optreden van bijwerkingen is per persoon verschillend. Dit heeft te maken met eventuele gevoeligheid voor bestanddelen in cacao. Over het algemeen kunnen bijwerkingen optreden bij het gebruik van rauwe cacao tussen de 40 - 50 gram per dag.

Bijwerkingen kunnen zijn:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Trillerigheid
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Zweten
  • Angstklachten (bij overgevoeligheid)

Bij zwangerschap, het gebruik van medicatie of andere medische onderliggende klachten is het advies om altijd eerst contact met je arts op te nemen.

Tijdens een cacao ceremonie blijf je onder deze grens. Vaak zit het gebruik tussen de 20 en 40 gram. Dit ligt er ook aan of jij een beginner bent of niet. Maar ook of je overgevoeligheid hebt voor de bestanddelen van cacao.

Denk hierbij aan een overgevoeligheid voor caffeïne of theobromine.

De werking van cacao is over het algemeen dus niet gevaarlijk. Wel is het hierbij belangrijk om te vermelden dus niet teveel cacao op 1 dag te consumeren om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Bij twijfel is het altijd raadzaam te overleggen met jouw arts.

Waar moet je op letten bij een cacao ceremonie?

Als je bent overtuigd om eens een cacao ceremonie zelf te beleven, dan moet je op een aantal dingen letten. Het voordeel van cacao is namelijk dat het geen medicijn is en dus gemakkelijk te verkrijgen is. Het nadeel is meteen dat iedereen zichzelf een specialist kan noemen en een sessie of workshop kan geven.

Maar de werking van cacao gaat alleen in als het op de juiste manier bereid wordt en goed begeleid wordt in een meditatie bijvoorbeeld. Doe je dat niet? Dan zal er niks gebeuren en denk je ten onrechte dat het niet werkt. Wij willen natuurlijk dat jij net zo'n goede ervaring gaat hebben als de rest, dus enige zorg is belangrijk!

Let bij het uitzoeken in ieder geval op de ervaring van de persoon. Hoeveel jaar is diegene er al mee bezig en hoeveel mensen zijn er vooral geholpen?

Dat kun je rustig navragen door reviews op te vragen als die niet online staan. Google ook altijd zelf de naam even om te checken wat er over diegene wordt geschreven. Zie je geen betrouwbare verhalen of reviews? Dan moeten de alarmbellen afgaan.

Tot slot is het belangrijk mocht jij met medische klachten zitten of zwanger zijn, om eerst na te gaan bij je arts of het volgen van een cacao ceremonie voor jou veilig is.

Begeleide cacao ceremonie volgen

Om je een beetje op weg te helpen in het vinden van een goede en betrouwbare begeleide cacao ceremonie hebben we een tweetal ceremonies onderzocht en ervaren voor je.

Ceremonies die veilig en betrouwbaar zijn, wat het doen van jouw onderzoek een stuk vergemakkelijkt.

Cacao Sisterhood

Ook een goede cacao ceremonie om te volgen zijn de ceremonies van Kayleigh van Cacao sisterhood.

Kayleigh biedt drie verschillende vormen van ceremonies aan.

  1. De inner Child ceremonie

Hierbij maak je contact met je innerlijk kind. Een ceremonie die helpt bij het verwerken van trauma's uit het verleden, jezelf te leren vergeven en vooral te helen.

2. Een hart openende ceremonie;

Tijdens deze ceremonie wordt er gefocust op je hart. Je gaat een diepere verbinding aan met jezelf waarbij er van alles kan loskomen, met als doel meer liefde voor jezelf te ontwikkelen.

Een keer echt naar binnen keren. Hoe voel je je nou echt? Wat zijn je verlangens?

3. Loslaat ceremonie;

In deze ceremonie laat je los wat je niet meer langer dient. Je twijfels en overtuigingen worden los gelaten. Hierbij vindt er een verbrandingsritueel door op een papiertje op te schrijven wat je wilt loslaten en dit dan te verbranden. Je laat het hierdoor letterlijk los.

De ceremonies worden aangeboden in groepssessie of als 1:1 traject.

Door haar ervaring en opleiding in Reiki is het ook mogelijk om tijdens je sessie een Reiki behandeling te laten uitvoeren. Dit kan een zeer toegevoegde waarde zijn in je meditatie of bij het helpen loslaten van bepaalde gevoelens en klachten.

Benieuwd naar de ceremonies van Cacao Sisterhood? Je vind hier de beschikbare data.

Yolentha Ram

Tot slot de cacao ceremonies van Yolentha Ram. Deze worden gehouden op locatie in Haarlem.

Yolentha is een moderne medicijnvrouw, energetische healer, zielscoach en yoga- & pilatesdocente. Zij zit al 11 jaar op het pad van zelfheling, bewustzijnsontwikkeling en transformaties.

Haar eigen zielsreis is haar inspiratie geweest om anderen te helpen en begeleiden. Dit doet ze onder andere door het geven van cacao ceremonies.

In haar ceremonies word je meegenomen op een inspirerende reis waar je uitleg krijgt over rauwe cacao, de werking en de voordelen ervan. Daarna ga je dit zelf ervaren middels meditatie, ademwerk, visualisaties en eventueel sound healing.

Ben jij eraan toe om je lichaam en geest in balans te brengen? Bekijk dan snel Yolentha haar agenda voor vrije plekjes.

Ervaar zelf een cacao ceremonie

Tijd om aan de slag te gaan met een begeleide ceremonie of je eigen cacao ceremonie! Het is een enorm bijzondere ervaring en hij is voor iedereen weer anders en dus uniek. Het leuke is dat het niet uitmaakt in welke situatie je zit, je kunt altijd nieuwe inzichten gebruiken en rauwe cacao gaat je daarbij helpen.

🧘🏼‍♀️
Benieuwd hoe je een cacao ceremonie zelf thuis kunt uitvoeren? Je leest het hier!

Wie weet wordt jouw droom en diepste verlangen wel heel duidelijk wanneer je het een keer de kans geeft. Of kom je eindelijk van vastzittende emoties af. Durf je het aan?