Cacao ceremonies zijn tegenwoordig op steeds meer plekken te vinden en te ervaren. Dat maakt de zoektocht ook meteen een stuk lastiger bij welke ceremonies je echt goede begeleiding krijgt.

Het voordeel van cacao is dat het een plantmedicijn is en dus makkelijk te verkrijgen. Het grotere nadeel daarvan is meteen dat velen zichzelf een specialist noemen en daarmee een sessie of workshop verkopen.

Des te waardevoller om even uitgebreid de ervaring van iemand anders te kunnen lezen.

Ik heb daarom de Heart Cacao x Reiki ceremonie gevolgd bij Lotte en Eline en in deze post neem ik jullie mee in mijn ervaringen van deze magische en hartverwarmende cacao sessie.

Wat is een cacao ceremonie

Laten we heel even kort teruggaan naar de basis. Je vindt op mijn blogwebsite meerdere posts over cacao ceremonies en ook een uitgebreide blog over wat een cacao ceremonie precies is.

Ik haal het hier even kort aan, maar mocht je meer willen weten. Lees dan vooral bovenstaande blog even.

Een cacao ceremonie is een - je zou kunnen zeggen spirituele - bijeenkomst waarbij je alleen of met andere deelnemers in een ontspannen omgeving speciale ceremoniële cacao drinkt.

Deze ceremonie doe je om een betere verbinding te voelen of te maken met jezelf, met jouw omgeving of de wereld om jou heen.

Je hebt een heel bewust moment waarin je volledig teruggebracht wordt naar jouw echte pure intenties. De rauwe cacao helpt je om deze verbinding beter te kunnen maken en jouw hart open te stellen. Dit komt doordat de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen wordt vergroot. Hier worden je gelukshormonen endorfine en dopamine aangemaakt.

Tijdens de ceremonie wordt de cacao vaak bereid en gedronken met vooraf gestelde intenties, wordt je begeleid door rituelen, meditatie, soms muziek en aan het eind een activiteit.

De cacao maakt je namelijk vrolijker, dankbaarder en creatiever. Je wordt teruggebracht naar jouw echte natuurlijke staat van zijn.

Wat is reiki

Naast het drinken van de cacao, werd er tijdens deze ceremonie een verdieping gegeven door het toepassen van reiki.

Laten we daarom ook even kort duiken in wat reiki precies is.

Reiki is eigenlijk een Japanse term die staat voor "universele levensenergie." Het is een holistische benadering van genezing waarbij beoefenaars een soort helende en positieve energie doorgeven aan anderen door middel van handoplegging.

Dat klinkt nog lekker abstract.

Je moet je het even voorstellen als een soort energetische knuffel die je krijgt, maar dan zonder de fysieke omhelzing. Je voelt het en ervaart het echt diep van binnen.

Reiki pas je toe om je innerlijke balans te herstellen of te versterken. Je kunt het bijna zien als een spa-behandeling voor je ziel. Alleen hierbij hou je gewoon lekker je kleren aan 😉

Je komt op een heerlijke manier tot rust.

Het idee erachter is dat als jouw levensenergie uit balans is, je vatbaarder bent voor ziektes of stress. Met reiki wordt deze energie weer in evenwicht gebracht, waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Het zorgt daarnaast ook voor een diepe ontspanning en helpt energieblokkades op te lossen.

Wat is reiki

Mijn ervaringen van deze cacao ceremonie

Ik kwam met deze ceremonie in aanraking via de socials van Lotte. Ik volg haar daar al een tijdje. Want wij gaan namelijk al even way back.

We hebben elkaar in 2019 leren kennen toen we allebei nog in Amsterdam werkzaam waren als schuldhulpverleners. Destijds hadden we al een bijzondere spirituele connectie met elkaar.

Zo'n soort band die je eigenlijk instant hebt met iemand, zonder er een duidelijke verklaring voor te kunnen geven. We gingen op een gegeven moment allebei onze eigen weg.

Dat we elkaar weer tegen zouden komen was eigenlijk wel een gegeven. Alleen wanneer was nog even de vraag.

Dat maakte het extra bijzonder dat dit weerziens een spirituele grondslag had. Namelijk deze fijne cacao ceremonie georganiseerd door Lotte en Eline.

Noem het faith, noem het lot(te).

De voorbereiding:

Na mijn aanmelding kreeg ik een mail ter voorbereiding met details en wat praktische informatie. Dit was heel prettig. Zeker voor de mensen die een cacao ceremonie voor de eerste keer volgen en nog niet goed weten wat ze nodig hebben.

Het is namelijk super lekker om warme sokken aan te kunnen doen en vooral comfy zittende kleren aan te trekken. Er werd ook gevraagd een notitieboekje en een pen mee te nemen voor de schrijfopdracht die we achteraf zouden doen.

Tot slot nog wat informatie over cacao zelf en vervolgens was het aftellen begonnen.

De cacao ceremonie:

De ceremonie werd gegeven op een waanzinnig mooi plekje in het hart van Amsterdam. Terwijl ik door de drukke straat liep, bedacht ik me nog dat de kans groot was dat mijn richtingsgevoel me weer eens in de steek had gelaten.

Want hier ergens kon toch geen ceremonie zaal zijn? Of het moest in ieder geval op een soort zoldertje zijn?

Ik loop het pand binnen van het aders, de trap af naar beneden en kom op het meest rustige en ontspannen plekje uit dat ik ooit heb gezien. Als je mij deze locatie had laten zien en gevraagd waar dit was, had ik in geen 100 jaar gedacht dat dit het centrum van Amsterdam was.

Bij binnenkomst draait er heerlijke rustgevende muziek op de achtergrond en heel de ruimte voelde meteen zacht, veilig en warm aan. Als een deken die om je heen wordt gewikkeld.

Er was een prachtige setting neergezet bij het raam dat uitkeek over het water. Met yoga matjes, meditatiekussens en lekkere warme dekentjes. Er brandden kaarsen en het licht was gedimd.

Bij Lotte en Eline stond de cacao al klaar en lagen er in een cirkel intentiekaarten klaar.

De ceremonie begon met een korte introductie en wat uitleg over cacao en reiki.

Vervolgens nam Eline ons mee in een hele fijne meditatie vooraf. Een moment even echt in te tunen bij jezelf. De ceremonie stond in het teken van liefde en de vraag ontstond om voor jezelf een intentie te zetten.

1 woord of 1 zin wat meteen in je op zou komen. Een duidelijk gevoel wat je uit deze ceremonie zou willen halen.

En dit is waar vervolgens de cacao om de hoek kwam kijken. Bij het bedenken van deze intentie spraken we deze daarna fluisterend uit over onze mok met cacao. Op deze manier kon onze intentie mooi versmelten met de cacao die we gingen drinken. We namen vervolgens langzaam een paar slokjes.

Bij iedere slok cacao liet ik de intentie wat dieper in mijn lijf voelen. Ik was helemaal aanwezig in het moment.

Nadat we de ceremoniële cacao hebben opgedronken gingen we comfortabel liggen op ons matje en deed ik lekker een kleedje over me heen (want ja, ik ben een echte koukleum).

Mijn ervaringen

Vervolgens begon de werking van mijn intentie en de cacao. En wauw wat was dit een magische sessie.

De begeleiding van Eline was zo prettig. Ik vind het soms nog wel eens lastig om een begeleiding te volgen. Het gaat dan soms te snel, terwijl ik nog aan het worstelen ben om mijn hoofd te brengen naar de vragen die gesteld worden.

Maar dit ging bij deze sessie zo van nature.

Ik merkte dat ik meteen een stuk rustiger en liefdevoller werd. Ik voelde stromingen in mijn lichaam en mijn hoofd was stil. Er was niks anders dan de stem van Eline die begeleiding gaf aan waar je je hoofd en lichaam op moest focussen.

Dus geen stemmetjes, geen afdwalingen. Er was alleen hier en nu.

En dit bracht ook wel even een lichte vorm van emotie naar boven. Ik voelde lichte tranen prikken achter mijn ogen. Tranen van geluk. Er werd zoveel ineens helder. Er is namelijk zoveel voor dankbaar te zijn. Zoveel waar in de drukte van de maatschappij ik vaak overheen stap.

Mijn gevoel en intuïtie probeerde mij een aantal dingen duidelijk te maken.

En het mooiste?

Dit werd nog even versterkt op het moment dat Lotte reiki bij mij begon uit te voeren.

Ik voelde hoe haar handen mijn hart raken. Ze raakte het kleedje aan dat over mij heen lag, maar ik voel hoe de warmte van haar handen mijn ziel aanraakte. Alles begon te stromen in mijn lijf.

Ik voelde energieën stromen van mijn hart tot aan mijn tenen. Het was alsof er al die tijd een kleine blokkade rond mijn hart zat en deze nu de ruimte kreeg om heel vloeiend opgelost te worden. De energieën voelde als een soort lichte tinteling van warmte en geluksstromingen.

Beeld jezelf het meest dankbaarste en gelukkigste moment van je leven in. Deze geluksstofjes? Deze stroomden door mijn hele lichaam heen gedurende de hele ceremonie!

We werden vervolgens door Eline weer terug begeleid naar het hier en nu. En ik denk dat ik me niet eerder zo vrij en gelukkig heb gevoeld als in dat moment.

Er was een moment van gewoon zijn, zonder oordeel. Het was zo puur.

De ruimte voelde leeg, alsof er geen oordelen van anderen waren. En tegelijkertijd voelde de ruimte heel warm en empowerend. Allemaal vrouwen die liefde uiten. Liefde naar zichzelf, anderen en hun omgeving.

We sloten de ceremonie af met een schrijfopdracht. We gingen een brief aan onszelf schrijven aan de hand van onze gekozen intentie. Eline gaf ons steeds een paar woorden voor een zin, die we vervolgens zelf verder moesten invullen.

En dit was als pure magie.

De woorden hadden zich nog niet eens in mijn hoofd gevormd of ze stonden al op papier. Dit allemaal zonder filter en zonder oordeel. Het kwam intuïtief op uit het diepste van mijn zijn.

Echte woorden die ik eindelijk gehoord en geschreven mochten worden door mezelf, maar vooral ook aan mezelf.

Na het schrijven van deze brief mochten we vervolgens een kaartje trekken bij Lotte. Iets waar ik echt gek op ben. Intentie kaartjes geven zoveel inzicht en vaak ook bevestiging aan diepere krachten en wensen.

Ik dacht er niet lang over na en liet me gewoon leiden door mijn gevoel. Het kaartje wat ik trok was SPOT ON met mijn gekozen intentie. Dit gaf deze ervaring daardoor nog zoveel meer waarde en verdieping.

Als een teken van het universum dat je op het juiste pad zit.

We sloten af en iedereen ging naar huis. En terwijl ik in de auto terug naar huis reed en nog heerlijk aan het nagenieten was, merkte ik pas echt hoe open ik stond.

Ik hoorde op de radio dat er enkel love songs gedraaid werden en op het moment dat ik keek naar de radio was het ook nog 22:22.

Een mooier teken en een bevestiging van deze ervaring kon ik niet krijgen.

Zelf de HEART Cacao x Reiki ceremonie ervaren?

Dat een cacao ceremonie een absolute must try is, staat inmiddels denk ik wel vast. Zeker als je het aan mij vraagt. Ik hoop dat het delen van deze ervaring van mij je helpt om meer inzicht te krijgen in de werking van een cacao ceremonie, maar ook wat je een beetje kunt verwachten.

Een cacao ceremonie wordt bij iedereen weer anders ingezet en gegeven.

Het is een enorm bijzondere ervaring. Een die voor iedereen weer anders is en voelt. Het maakt niet uit of je je momenteel volledig verloren voelt of juist een bevestiging zoekt in het pad dat je bent opgegaan.

Een cacao ceremonie helpt je altijd met het vinden van nieuwe inzichten. Gevoelens die normaal gesproken diep verborgen zitten. Maar ook met het vinden van rust en ontspanning.

Hervinden van liefde voor jezelf en voor anderen.

Wil jij na het lezen van deze blog zelf een cacao ceremonie ervaren? Je kunt Lotte en Elin volgen op Instagram en daar delen zij de komende ceremonies. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er eerst een zelf thuis uit te proberen. Hoe je dat doet? Dat lees je hier!