Je start ieder jaar vol goede moed met doelen stellen en goede voornemens vastzetten. Maar je komt er telkens weer achter dat je deze na een paar weken of maanden weer hebt losgelaten.

Tja.. We kunnen er echt allemaal over mee praten.

Dat sportabonnement waar je wéér een heel jaar sponsor van bent geworden. Afschrijving na afschrijving. Alleen niet voldoende motivatie om er wat aan te veranderen.

Of die droombaan aan je neus voorbij laten gaan. Waardoor je weer je uren en dagen uit het raam zit weg te kijken.

Online de perfecte plaatjes en berichten van vrienden en familie voorbij ziet komen, die het wel allemaal gemaakt lijken te hebben in het leven.

Hoe komt dat toch iedere keer?

En hoe kan je ervoor zorgen dat jouw gestelde doelen en voornemens wél behaald gaan worden? In deze blog leg ik uit waarom vele doelen stranden en hoe jij vanaf nu op een creatieve manier je voornemens, doelen en dromen niet alleen in kan zetten, maar ook waar gaat maken!

De 3 meest voorkomende reden dat gestelde doelen falen

Wat zijn nu de meest voorkomende reden dat gestelde doelen falen? Dat jij je doelen niet haalt - en met jou samen nog driekwart van de bevolking - heeft verschillende redenen.

1. Het niet concreet maken van jouw gestelde doelen.

Laten we eerlijk zijn. Je herkent het volgende zinnetje ongetwijfeld;

'Vanaf maandag ga ik weer gezond eten.'

Mmmhmm. Laten we begin bij het feit dat dit gedrag een vorm van uitstelgedrag is wat iedereen vertoont. Je hoeft je er dus niet schuldig over te voelen als je dit ruim 50 keer per jaar hebt gezegd. Het belangrijkste is dat dit voornemen of gestelde doel niet concreet is.

Sterker nog. Het is gedoemd om te mislukken. Een dergelijk gesteld doel is niet concreet genoeg om er actief mee aan de gang te gaan. Uitstellen vind je gemakkelijker dan er echt actief mee aan de gang te gaan.

En dat is ook niet zo gek. Grote en onduidelijke doelen voelen overweldigend aan. Ze zijn niet behapbaar, waardoor jij het gevoel krijgt het nu nog niet aan te kunnen. Dus je stelt het uit.

En daarmee stel je ook het behalen van jouw doelen uit.

Als het jouw doel is om gezonder te worden, dan moeten daar concreet geformuleerde doelen aanhangen. De term 'gezonder worden' is in dit geval dus niet concreet genoeg. Door jouw doel duidelijker te stellen weet je wat er precies gebeuren moet om resultaat te gaan zien.

Dus in het voorbeeld van gezonder worden, kies er dan voor om als doel te stellen dat je 3x in de week 30 minuten gaat hardlopen. Of in mijn geval skeeleren. Het gaat erom dat je een concreet en meetbaar doel stelt.

2. Je visualiseert te weinig

De tweede - en eigenlijk net zo belangrijke reden - waarom gestelde doelen snel stranden is het gebrek aan visualiseren.

Visualiseren? Jazeker!

Wanneer jij jouw doelen niet visueel maakt voor jezelf, is het geen onderdeel van je dagelijkse routine. Je moet jouw doel helder en visueel op je netvlies hebben staan. Zo sterk dat het in jouw brein constant voortleeft.

En nee. Dan hebben we het niet over wishfull thinking of dromen.

📖
Wil je meer weten over wat visualisatie is en hoe het werkt? Lees dan dit artikel over de kracht van visualiseren.

Wanneer je jouw doelen en dromen visualiseert kun je beter bepalen wat je wel en niet moet doen om dit te bereiken.

Je ziet jezelf de handeling uitvoeren in je hoofd. Je staat in de supermarkt voor het groenteschap. Je pakt - dit keer wel - de rijpe avocado's. De sojaboontjes en zalm.

Je staat in de keuken de rijst te koken en verdeeld deze daarna samen met alle gekozen groentes. En het gevoel wat je daarna overhoud is euforisch.

Visualiseren is een belangrijk en sterk onderdeel om jouw doelen tot leven te brengen.

3. Tot slot gaat het vaak fout bij onrealistische doelen stellen.

En ja. Ook hierin ben je niet de enige. Hoe vaak hoor je niet van je schoonmoeder dat ze met haar 4e dieet in 3 weken tijd is begonnen.

Die 30 kg moet eraf namelijk. En dat moet natuurlijk ook nog in 1 maand tijd gebeuren en het liefst terwijl ze kan blijven doen wat ze nu al doet.  

Dat gaat dus niet werken. Dieet nummer 5 in the making.

Wanneer je doelen stelt die te ambitieus zijn of niet haalbaar binnen een gestelde tijdsperiode dan zorgt dit ervoor dat jouw doelen falen.

Heel simpel.

Het voelt onbereikbaar, ontmoedigend en daardoor demotiverend. Conclusie is dat je het weer loslaat. Die 30 kg afvallen was toch niet voorbestemd.

Toch wel.

Alleen dit doel is te groot om mee te beginnen. Maak het kleiner, concreter en behapbaar. Splits zo'n groot doel op in kleine subdoelen. En hou de tijdseenheid die je eraan hangt realistisch.

Rome is ook niet in 1 dag gebouwd.

Het stellen en nakomen van doelen is dus nog niet zo makkelijk, maar gelukkig heb ik voor jou wel dé oplossing om dit patroon te doorbreken en jouw gestelde doelen om te gaan zetten in realiteit.

Doelen behalen en dromen waarmaken.

Doelen stellen en behalen

Oke helder voor ogen nu waarom doelen falen. Wat betekent dat er werk aan de winkel is.

Want hoe stel of formuleer je concrete en haalbare doelen? Kort gezegd, door ze specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden te formuleren.

Afgekort ook wel.... SMART.

We hebben er een soort haat-liefdesverhouding mee vanuit onze schooltijd. Wat een werk was het om al die persoonlijke doelen SMART te formuleren.

Het mooie is wel, ze waren haalbaar. En ze faalde niet.

SMART gaan formuleren dus. Daar kan een training apart over gegeven worden. En gelukkig heb ik voor jou dé persoon die jou alles gaat leren over het correct formuleren van doelen, te visualiseren en het maken van een vision board.

Als er dus iets is dat werkt als een raket bij het opstellen en behalen van doelen, dan is het wel het maken en naleven van een samengesteld vision board. Laat je lekker onderdompelen in de magie van Annebet Philips. Zij heeft al honderden voorgangers geholpen met het opstellen en naleven van hun diepste dromen, verlangens en persoonlijke doelen.

Ontwerp je leven

Leer een effectief en helder Vision Board maken

Bekijk hier de cursus

Wie is Annebet Philips?

Dat vraagt natuurlijk even om een kleine toelichting. Want wie is dan Annebet Philips en waarom heb jij haar hulp hard nodig?

Annebet Philips is een groot interieurontwerpster voor haar eigen merk Annabet Philips wat terug te vinden is in galeries als Frozen Fountain in Amsterdam en Mint Londen. Ook ontwerpt zij collecties voor uiteenlopende Nederlandse bedrijven zoals Wehkamp.

Nu vraag jij je - bijna hardop - af waarom een interieurontwerpster jou gaat helpen in het behalen van je doelen.

Dit is omdat Annebet vanuit haar vak gewend is om haar ideeën en creaties eerst visueel te maken. Zelf kwam zij op een punt in haar leven dat ze toe was aan veranderingen en besloot deze veranderingen en doelen in een vision board om te zetten, zoals zij dit als ontwerper gewend is dagelijks te doen.

Als een vision board namelijk werkt voor tastbare zaken, waarom dan niet voor de juist nog ontastbare zaken?

Zogezegd, zo gedaan.

Ze verdiepte zich in de wetenschap achter visualiseren en welke processen er plaatsvinden in je brein tijdens een visualisatie proces.

Ze ontdekte wat een vision board nou zo krachtig maakt.

Wat werkt en wat niet.

Binnen een paar maanden was haar eigen vision board een realiteit geworden! Haar methode werkt zo goed, dat ze besloot deze kennis nu ook voor anderen toegankelijk te maken middels een online cursus.

Na deze cursus weet jij hoe je op een juiste manier doelen stelt die haalbaar zijn. Weet jij hoe je op een juiste manier visualiseert en heb jij het geheim in handen om jouw diepste dromen en doelen waar te maken.  

Bekijk hier de online cursus en heb hier je leven lang profijt van

Je hebt besloten om doelen te stellen en hiermee aan de gang te gaan. Het blijft alleen stranden op het voornemen. Je krijgt het niet voor elkaar om over te gaan tot actie.

De ervaring leert je dat het niet lukt om vol te houden. Dus waarom deze keer wel.

Daar ben je nu klaar mee!

Je weet dat het haalbaar is en je kent nu ook je eigen grootste valkuilen.

Met het volgen van deze online cursus zet jij jezelf en je eigen leven op nummer 1. Een cursus waar jij je leven lang profijt van gaat hebben.

Dromen die werkelijkheid worden. Doelen die slagen. Persoonlijk groeien.

Alles wat je nu bedenkt wat jij diep in je hart zou wensen, is mogelijk. Waarom zou jij jezelf nog langer tekort blijven doen? Wil jij wat gaan maken van je leven en met geluk en voldoening terugkijken? Dit is jouw moment.

Ontdek wat deze cursus voor jou kan betekenen en leef zoals je altijd voor ogen hebt gehouden. Maak je dromen waar!