Je wordt wakker. En het eerste waar je aan denkt is die beslissing van gisteren die je echt anders had moeten aanpakken.

Weer uitgevallen naar je partner. Terwijl hij er – dit keer – echt niks aan kon doen.

Je verwijt jezelf dat je jouw emoties niet in bedwang kon houden. Weer terug moest komen op je gedrag.

Je wilt je niet constant overal zorgen over maken.

Stoppen met piekeren over verkeerde beslissingen. En de herhaaldelijke negatieve gedachtes over jezelf.

‘’Ik ben toch niet goed genoeg’’.

Het heeft zo’n grote invloed op je leven, dat het jouw vermogen om te genieten van de kleine dingen in het leven niet meer lukt.

Je denkt dat door het vele overdenken je juist weer controle over je leven pakt. Terwijl in werkelijkheid het juist je hele leven overneemt.

Je concentratie is ver te zoeken en je humeur wordt er met de dag eigenlijk slechter op. Je beseft je dit nu. Je wilt weer genieten van het leven. Van de kleine en de grote dingen.

Alleen, hoe stop je met piekeren?

Is daar een quick fix voor? Een simpele truck of een magische wonderpil die je inneemt. En de gedachten stroom stopt? Ik neem je in deze blog mee waarom je piekert, de impact die het heeft op je leven en hoe je dit gedrag kan loslaten!

Ben jij er klaar voor om uit je hoofd te komen en te genieten van het leven? Dit is namelijk niet onmogelijk.

Je leest hier hoe.

Waarom piekeren we?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is piekeren precies? Je doet het dagelijks. En geloof me, jij niet alleen. Maar wat houdt het eigenlijk in?

Piekeren kent verschillende vormen en uitingen. Heel kort gezegd komt het erop neer dat je constant met zorgen zit. Jezelf zorgen maakt. Denken of malen over een probleem.

In de meeste gevallen over een probleem dat er nog helemaal niet is. Je bent jezelf alvast aan het voorbereiden op een mogelijk probleem waar je tegenaan kan gaan lopen.

Je herkent jezelf er vast in dat je wel eens een moeilijk gesprek moest voeren met iemand. In privé sfeer of op werk. Dat je hier dagen van te voren al over na zat te denken hoe je dit gesprek gaat insteken. Wat de ander eventueel zou kunnen reageren. En vooral hoe jij hier dan weer op reageert en problemen voorkomt.

Je maakt jezelf in je hoofd al helemaal gek.

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.

Maar goed, waarom piekeren we dan? Zoals gezegd kent piekeren verschillende vormen en uitingen en de reden dat jij piekert kan heel anders zijn dan die van jouw buurvrouw.

Zo ben jij bijvoorbeeld in je hoofd je alleen maar zorgen aan het maken over financiën. Je zit veel in je hoofd met angst over een mogelijke verlening van je baan. Maar wat als deze niet verlengt wordt. Wat ga je dan doen? Hoe betaal je de rekeningen? Moet je alvast kijken naar een andere baan?

Je bent bezig met beren op de weg plaatsen voor jezelf. En tegelijkertijd deze ook alvast tactisch neerhalen.

Terwijl jouw buurvrouw zich druk maakt in haar hoofd over de lekkage in haar woning. Moet ze nu weer achter de aannemer aanbellen. Wat als deze aangeeft dat het probleem voor haar rekening komt? Moet ze dan juridische vervolgstappen gaan nemen? Of pakt hij het werk gewoon naar behoren op?

De oorzaken van piekeren zijn wat complex en kunnen dus erg verschillen van persoon tot persoon. Wel zijn er een aantal veelvoorkomende reden waarom we dit doen.

stoppen met piekeren

Dit zijn de 3 meest voorkomende:

  1. Een van de grootste redenen dat jij piekert is angst.

Je bent bang voor wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren. Angst voor veranderingen. Angst voor het onbekende. Want stel je voor dat je dan fouten maakt. Je weer faalt.

Dus om dit voorkomen ga je voor jezelf negatieve scenario's bedenken. Je bent voorbereid op dat mogelijke gevaar of probleem. Het piekeren over de angst bereidt je voor en geeft een gevoel van mogelijk controle over een situatie waar je onzekerheden voor voelt.

2. Een andere reden waarom we piekeren is de zorgen die we voelen vanuit het verleden.

Je hebt in het verleden problemen meegemaakt en keuzes gemaakt. Dit heeft een diepe impact op je gemaakt. Het is bijna als een soort trauma achtergebleven. Je verwijt jezelf wat je anders had kunnen of misschien wel had moeten doen.

Je blijft je afvragen wat de uitkomst was geweest als je een andere keuze had gemaakt.

Je voelt spijt. Schaamte. En misschien wel schuldgevoelens.

Dit belast je mentaal zo erg dat het jou in het heden belemmert om te genieten en stil te staan bij de kleine momenten of het vieren van de successen.

3. tot slot kan piekeren ook een gewoonte worden.

Want voor elke oplossing is wel een probleem.

Je piekert niet meer om de reden dat je angstig bent voor mogelijk toekomstige gebeurtenis of door verkeerde beslissingen.

Maar je piekert omdat het een gewoonte is geworden. Een patroon.

Je blijft jezelf voeden met negatieve gedachten. Dit is wat je gewend bent en wat je een vorm van veiligheid en zekerheid geeft. Alleen zorgt dit er wel voor dat je steeds dieper en dieper in deze gedachten verstrikt raakt.

Het is belangrijk om voor jezelf te herleiden waarom je zo in je hoofd zit. Zodra je de bron kan achterhalen, ben je al op de helft.

Rust vinden in je lichaam en hoofd

Weer genieten van je leven

Breng met deze #1 cursus rust in je leven

De impact van piekeren op je leven

Piekeren kan dus een enorme impact hebben op jouw leven en vooral ook op je gezondheid. Het belemmert het vermogen om te genieten van het huidige moment waar je in zit.

De kleine dingen zien. En daarvan genieten.

De zon die zich weer even laat zien. Of bewust luisteren naar de vogels die fluiten. Geluk zit in hele kleine dingen. Je moet ze alleen weer leren herkennen.

Je bent nu voornamelijk bezig met jezelf zorgen maken. Dus ruimte voor die kleine dingen is absoluut niet. En geloof me, dit komt je humeur ook niet ten goede. Je merkt vast dat je vaker uitvalt naar je omgeving. Je bent sneller geïrriteerd en je kan niet veel prikkels tegelijk verwerken.

Dit zijn allemaal kleine kenmerken waaraan je kan zien wat dit gedrag met je doet.

Ook voor je fysieke en mentale gezondheid is het belangrijk om piekeren los te laten. Je lichaam en je hoofd staan constant aan en onder druk. Iedere keer dat jij angst naar boven haalt en jezelf dwingt om tot een mogelijke oplossing te komen, zet je weer wat meer stress op je lichaam.

Wat ook weer een gewoonte wordt. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel waar jezelf niet meer uit weet te komen.

Teveel stress kan ervoor zorgen dat je moeilijker in slaap komt of zelfs nu al slaapproblemen ervaart.

Maar ook lichamelijke klachten. Gekke klachten waar je vaak geen verklaring voor kan vinden. Om de paar maanden ineens griep of verkouden zijn. Vaker dan normaal. Hoofdpijnen en zelfs hartkloppingen.

Genoeg redenen dus om te beseffen dat de impact van piekeren - en daarmee dus stress -  op jouw leven en lichaam voor verandering moet gaan zorgen.

stoppen met piekeren

3 tips om piekeren los te laten

Piekeren loslaten kan een lastig patroon zijn om in een keer te doorbreken. Het is zo'n ingesleten gewoonte geworden, dat je er soms geen erg meer van in hebt dat je ermee bezig bent. Of dat de drempel te hoog is om er wat aan te doen.

Met deze 3 praktische tips kan je een begin maken om jezelf te helpen stoppen met piekeren:

  1. Hou voor jezelf een dagboek bij

Je bent namelijk geneigd om ‘problemen’ of ‘stressvolle gedachten' uit de weg te gaan. Of zoals mijn oma altijd zo mooi zei; ''Er een schilderijtje overheen te hangen.'' ⁠Als je het niet meer ziet of denkt te zien. Dan is het opgelost.

Ja dat was voor even een oplossing.

Deze problemen of stressvolle gedachten komen altijd - op een vaak zeer ongewenst moment - als een bom terug in je leven.

Met het bijhouden van een dagboek zorg je ervoor dat jouw gedachten en angsten op een duidelijke en gestructureerde manier zichtbaar worden. Je ziet op welke patronen je vaak vastloopt, welk gevoel je dit geeft en wat mogelijk de oorzaak is geweest.

Herkenning is de eerste stap om tot een oplossing te komen.

2. Zoek afleiding

Als je merkt dat je aan het piekeren bent, probeer dan afleiding te zoeken. Doe iets wat je leuk vindt of wat je ontspant. Dat ene boek waar je anders nooit aan toekomt.

Of dat heerlijke rondje in het bos. De natuur opsnuiven.

Dit helpt om je geest te kalmeren en je gedachten te verzetten.

3. Probeer anders naar je gedachten te kijken.

Veelal wordt het advies gegeven om je gedachten om te zetten. Aan iets positiefs denken.

Laat ik die droom meteen even doorprikken. Dat kan je hoofd helemaal niet. Probeer jij maar eens niet aan een roze olifant te denken.

Nou tada! Daar is die roze olifant. Terwijl je er juist niet aan wilt denken. Je hoofd is niet op een dergelijke manier te controleren.

Het gaat erom dat je anders leert kijken.

De tip is dan ook om te proberen voor je angstgedachte eens de volgende zin te zetten; ‘Ik heb de gedachte dat....’.⁠

Deze laatste tip is ook meteen een van de moeilijkste. Je moet namelijk eerst jezelf bewust zijn van het piekeren. Daarnaast ook nog op het moment zelf herkennen dat je het doet. En tot slot jezelf de motivatie en energie geven hier anders naar te kijken.

Daar slaan we meteen de spijker op zijn kop. Je hebt handvatten nodig. Begeleiding van iemand die jou leert hoe je brein werkt en met welke tips en trucks jij de controle weer terugkrijgt.

Geen quickfix en ook geen wonderpil.

Wel een cursus die jou laat inzien hoeveel je nog uit het leven kan halen. Hoe vrij jij je gaat voelen als je leert stoppen met piekeren. Weer rust vind in je hoofd en lijf. Niet anders leren denken, maar anders naar je gedachten leren kijken.

Eens en voor altijd afstand nemen van jouw angstgedachtes.

stoppen met piekeren

Wie is Rosalie van Gils?

De begeleiding die je wil is van Rosalie van Gils. Zij is meer dan 17 jaar psychologe en gespecialiseerd in angst- en paniekklachten en langdurige stress.

Nu hoor ik je denken; ''Ik hoef niet naar een psycholoog. Ik ben toch niet gek?''

Er hangt al heel lang. Te lang eigenlijk een verkeerd en slecht taboe rondom hulp en begeleiding van een psycholoog. Nu scheelt het ook dat het hier gaat om een cursus die jij volgt in je eigen tijd. Op je eigen tempo.

Geen kamertje waar je benoemt welke kleur hoort bij het gevoel dat je benoemt.

In 2017 heeft Rosalie van Gils Bureau Breinfijn opgericht. Via haar platform gaf ze in het begin veel 1 op 1 gesprekken en heeft zij nu inmiddels met haar team al meer dan 36.000 mensen geholpen via haar cursus.

Je kent haar naam wellicht via verschillende tijdschriften waar ze mensen in probeert te bereiken. Mensen beter in hun lijf te laten voelen.

Want ja. Dat is ook voor jou echt mogelijk.

Cursus stoppen met piekeren

Je piekert de laatste tijd zoveel dat je er zelf echt bewust last van krijgt. Je slaapt niet goed meer. Veel hoofdpijn. En zoveel zorgen. Heel de dag door.

Je wilt leren hoe je stopt met piekeren. Hoe je het los laat.

Je weet nu dat het mogelijk is. Dat er al 36.000 mensen jou zijn voorgegaan en dit ook hebben leren loslaten. De keus is nu aan jou. Gun jij jezelf een rustiger leven?

Stap uit je hoofd. Kom terug in het leven.

Het leven is namelijk zo mooi. Het heeft jou zoveel te bieden.

Je bent geworden wie je bent door de keuzes die je zelf hebt gemaakt, ongeacht de situaties die je zijn overkomen. Leer in deze cursus niet alleen stoppen met piekeren.

Leer ook meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Voelen en uitvoeren waar jouw behoeftes liggen in plaats van acties uitvoeren uit angst of controle.

Geniet weer in het hier en nu. In plaats van in het verleden of in de toekomst van jouw leven.

Het leven is namelijk nu. Niet gister en ook niet morgen. Ontdek wat deze cursus voor jou kan betekenen. Omarm het leven zoals jij het voor ogen ziet.

Je leeft maar 1x.

Of lees er meer over op haar website.