Je bent - net als ik - dol op chocolade. En in de wandelgangen hoor je steeds meer over cacao en het volgen van een ceremonie.

Maar wat is een cacao ceremonie?

Het is veel meer dan alleen een excuus om chocolade te eten - of in dit geval - te drinken. Het is een eeuwenoud ritueel dat door inheemse culturen werd beoefend en dat recentelijk weer populair is geworden in de westerse wereld.

Wat het precies is? Dat leg ik je graag uit in dit artikel!

Wat is een cacao ceremonie precies?

Oké, wat is een cacao ceremonie?

In het kort is het een bijeenkomst waarbij je alleen of samen met andere deelnemers speciale ceremoniële cacao drinkt. Dit doe je om verbinding te maken met jezelf, elkaar en de wereld om je heen.

Het is een moment om stil te staan bij je intenties, je hart te openen en je te laten leiden door de helende kracht van rauwe cacao.

Wat is cacao?

Maar laten we even teruggaan naar de basis.

Er wordt gebruik gemaakt van cacao, maar wat is cacao eigenlijk? Ik schreef hier een uitgebreid artikel over om het verschil tussen cacao en chocolade duidelijk te maken.

Kort samengevat is cacao een grondstof die komt uit warme tropische landen. Het is een superfood dat al jaren door inheemse culturen werd gebruikt voor ceremoniële doeleinden, als medicijn en - vroeger ook - als betaalmiddel.

Cacao zit vol met antioxidanten, magnesium en andere belangrijke voedingsstoffen die ons lichaam en geest ondersteunen.

Cacao ceremonie

Door naar de ceremonie.

Tijdens het volgen van een cacao ceremonie drink je ceremoniële cacao. Wat betekent dat het op een speciale manier is geteeld, geoogst en verwerkt om de hoogste kwaliteit te garanderen.

De cacao wordt vervolgens bereid tot een drankje en vaak gecombineerd met andere ingrediënten zoals kruiden, specerijen en honing.

Een cacao ceremonie is dus niet onbeperkt chocolade repen bunkeren - helaas - zou je bijna zeggen.

De ceremonie begint vaak met het opschrijven van jouw intenties of affirmaties. Je kunt hierbij denken aan persoonlijke groei of het creëren van verbinding met anderen.

Je kunt hier zo diep en uitgebreid mogelijk in gaan als je zelf wilt. Na het zetten van de intenties wordt de cacao ingeschonken en ga je deze in alle rust drinken.

Vaak wordt er tijdens de ceremonie muziek opgezet of word je begeleid in een meditatie. Dit kan helpen om in een diepere staat van ontspanning te komen en je meer open te stellen voor de helende kracht van de cacao.

wat is een cacao ceremonie

Voordelen van een cacao ceremonie

Er wordt dus rauwe cacao gedronken tijdens een ceremonie. Genoeg reden al zou je bijna zeggen om er een te volgen.

Maar ik heb er nog meer voor je.

Cacao bevat namelijk verschillende stofjes die tal van mentale- en gezondheidsvoordelen opleveren. Zo benoemde ik al dat cacao magnesium en antioxidanten bevat.

Maar er zit ook theobromine in. Een stof die je bloedvaten verwijden en de bloedcirculatie verhoogt. Dit zorgt ervoor dat je een gevoel van euforie en verbondenheid gaat voelen.

Ook bevat rauwe cacao stofjes die ons humeur en ons welzijn ondersteunen. Het gelukshormoon fenylethylamine. Dit is het lichaamseigen stofje dat wordt aangemaakt wanneer je verliefd bent.

En dat heerlijke gevoel kun je opwekken met één simpel kopje warme rauwe cacao!

Is een cacao ceremonie overhyped?

Nu denk je misschien: 'dat klinkt allemaal heel fantastisch, maar is een cacao ceremonie niet gewoon een hype die vanzelf weer overvliegt?'

Ik begrijp je twijfel, want deze had ik in het begin zelf ook. Tot ik het zelf ben gaan ervaren!

Tegenwoordig is het een onderdeel geworden van mijn wekelijkse meditatie routine. Soms start ik zelfs mijn ochtend met een lichte cacao ceremonie thuis voor extra concentratie en focus gedurende de dag.

Naast mijn eigen ervaring hebben cacao ceremonies een lange geschiedenis van gebruik door inheemse culturen. Ze zijn onlangs in onze huidige maatschappij weer opkomend geworden. Mede door de helende en verbindende effecten van rauwe cacao.

Zelf merk ik na mijn cacao ceremonie een gevoel van innerlijke rust, een heerlijk vrije geest en een diep warm gevoel van verbondenheid.

Is een cacao ceremonie dan alleen voor spirituele types? In mijn ogen niet. Al ben ik van mening dat spiritualiteit voor een ieder van ons goed zou zijn, maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Een cacao ceremonie kent namelijke meerdere fysieke voordelen, naast ook de mentale voordelen.

Om mentaal alle aspecten te ervaren is het belangrijk een aantal voorbereidende stappen te nemen. Doe je dit niet, dan zal je er ook minder van merken.

Wat betekent dat je het zelf zo spiritueel kunt maken als je zelf wilt.

Ga je alleen voor de fysieke voordelen, dan zal dit je bloeddruk en bloedsomloop helpen verbeteren en je immuunsysteem een boost geven.

Heeft een cacao ceremonie bijwerkingen?

Maar voordat je meteen in je cacao ceremonie thuis duikt, is het wel belangrijk om te weten dat het gebruiken van teveel cacao bijwerkingen kan veroorzaken. Dit komt doordat er cafeïne en theobromine in rauwe cacao zit.

Sommige mensen hebben een overgevoeligheid voor een van de twee stofjes.

Belangrijk is om van te voren eerst met je arts te overleggen mocht je overgevoelig zijn en een cacao ceremonie willen uitproberen.

Hoe volg ik een cacao ceremonie?

Als je interesse hebt in het bijwonen van een begeleide cacao ceremonie, zijn er veel verschillende opties mogelijk.

Sommige yogastudio's, meditatiecentra en wellness retreats bieden regelmatig cacao ceremonies aan, en er zijn ook individuele beoefenaars die privé sessies aanbieden.

Maar misschien wil je het ook eerst eens zelf proberen. Je kunt ceremoniële kwaliteit cacao online bestellen en je eigen ceremonie thuis houden.

Zelf gebruik ik altijd de rauwe cacao van spiruella. Ze hebben namelijk ook verschillende melanges, wanneer ik een ander effect uit mijn ceremonie wil behalen.

100% rauwe cacao

Geschikt voor het thuis uitvoeren van cacao ceremonies!

Ontdek de verschillende soorten hier

Zorg ervoor dat je cacao van hoge kwaliteit gebruikt en volg een recept om ervoor te zorgen dat je het goed klaarmaakt.

🍫
Ben je op zoek naar een recept om thuis je cacao ceremonie uit te voeren? In deze blog deel ik mijn basisrecept voor een beginners recept.

Een cacao ceremonie kan een geweldige manier zijn om te ontspannen, verbinding te maken met jezelf en om je lichaam en geest te ondersteunen.

Of je nu een spirituele zoeker bent of gewoon nieuwsgierig naar de voordelen van cacao, een cacao ceremonie kan een bijzondere ervaring zijn die je nog lang zal bijblijven.

Dus waar wacht je nog op?

Ga op zoek naar een ceremonie bij jou in de buurt, of hou er zelf een thuis en laat de helende kracht van cacao op jou inwerken!