Wie houdt er nou niet van een stukje chocolade bij de thee, als dessert of gewoon lekker tussendoor.

Maar wist je dat er een groot verschil zit tussen rauwe cacao en chocolade?

Ja echt, het is geen grapje.

Het is tijd om wat kennis op te doen over deze twee lekkernijen en te ontdekken waarom het belangrijk is om dit verschil te kennen.

Dus pak er een heerlijke stukje karamel-zeezout chocola bij en laten we duiken in deze heerlijke wereld.

Wat is cacao

De begrippen cacao en chocolade worden nog geregeld door elkaar gehaald. Toch zit er een degelijk verschil tussen de twee en is het belangrijk in het geval van cacao ceremonies het verschil te weten.

Laten we daarom beginnen met de uitleg wat cacao is.

Cacao is het magische ingrediënt dat onze chocolade zo heerlijk maakt.

Het wordt gewonnen uit de bonen van de cacaoboom en groeit alleen in warme, tropische klimaten. Denk aan plekken als West-Afrika, Indonesië en Zuid-Amerika.

Oftewel: de vakantiebestemmingen van je dromen.

Het verwerken van de cacaobonen kan op twee verschillende manieren. En in de verwerking, zit ook meteen het verschil tussen chocolade en rauwe cacao.

raw cacao

Verwerking tot chocolade

Hoe komen de cacaobonen in onze chocolade terecht?

Nadat de bonen geoogst zijn, worden ze gefermenteerd om de smaken te ontwikkelen en het vochtgehalte te verminderen.

Vervolgens worden de bonen gedroogd en onder extreem hoge temperaturen geroosterd om hun smaak en aroma's te intensiveren. Daarna worden ze vermalen tot een pasta die we kennen als cacaomassa.

Nu komt het leuke deel: de cacaomassa bevat zowel cacaoboter als cacaopoeder.

En ja, je raadt het al, de boter wordt gebruikt om chocolade van te maken. Dit zorgt voor de volle en romige smaak van chocola.

💡
Wist je dat cacaoboter de enige vorm van cacao is die je in witte chocolade terugvindt?

Het cacaopoeder wordt vaak gebruikt voor allerlei andere zoete lekkernijen, zoals taarten en koekjes.

Bij de extreme verhitting gaan echter veel goede en gezonde voedingswaarden van cacao verloren. Vandaar dat enkel rauwe cacaopoeder tot de superfoods gerekend worden. Doordat daar wel alle belangrijke voedingswaarden in achtergebleven zijn.

Verwerking tot rauwe cacao

Voor het verkrijgen van rauwe cacao vindt er een ander proces plaats na het oogsten van de bonen.

In tegenstelling tot de cacaopoeders die we in de supermarkt zien liggen, wordt raw cacao verkregen op een koude manier. De poeder wordt onder hoge druk uit de boon geperst.

Ook bij dit proces ontstaat er cacaoboter en cacaopoeder.

Het verschil zit hier in het proces van verkrijging en het vervolg van de verwerking. Bij dit proces wordt namelijk de cacaoboter verwijderd. Enkel het poeder wordt gemalen.

Het bevat geen toevoegingen en blijft dus puur - oftewel raw. Dat is ook waar de naam vandaan komt.

De voordelen van rauwe cacao

Rauwe cacao wordt gezien als de superman onder de voedingsmiddelen.

Het is een pure, ongeraffineerde vorm van cacao die niet is onderworpen aan verhitting en verwerking. Wat betekent dat het veel van zijn antioxidanten en voedingsstoffen heeft vastgehouden.

Wat die voordelen zijn?

Nou, zoals gezegd zit het bomvol antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

Het bevat meer antioxidanten dan gojibessen en bosbessen bij elkaar!

Maar daar blijft het niet bij. Het bevat ook veel magnesium, wat goed is voor onze spieren en botten, en het stimuleert zelfs onze hersenen.

Alsof dat nog niet genoeg is, bevat het ook natuurlijke stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, die ons een oppepper geven en onze stemming verbeteren.

Het drinken van rauwe cacao kan je helpen in een diepere meditatie te komen en je te helpen meer in lijn te komen met je hoofd en hart.

raw cacao

Het grote verschil tussen rauwe cacao en chocolade

Het verschil tussen chocolade en rauwe cacao zit hem dus in de manier waarop beide producten worden geproduceerd en de ingrediënten die erbij betrokken zijn.

Of beter gezegd de ingrediënten die overblijven na verwerking.  

Rauwe cacao heeft die intense, bittere smaak die ons hart sneller doet kloppen, en wordt vaak gebruikt als ingrediënt in bakrecepten en gezonde smoothies.

Ook wordt het gebruikt voor cacao ceremonies.

Chocolade daarentegen heeft die zoetere smaak die je doet denken aan geluk en blijdschap. Het is de basis voor allerlei zoete lekkernijen zoals repen, bonbons, desserts en warme chocolademelk.

De zoetere en romigere smaak komt door het gebruiken van de cacaoboter en het toevoegen van suiker en melk. Het vetgehalte van chocolade ligt daarom ook vele malen hoger.

🍫
Wist je dat in melkchocolade het cacaopercentage vaak lager ligt dan 25%?

Het eten van een chocoladereep zal je daarom ook niet veel mineralen en antioxidanten opleveren. Lekker is het natuurlijk wel.

Is chocolade dan ongezond?

Het korte antwoord daarop is dat er gezondere en minder gezonde varianten zijn.

Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade is. Hoe meer cacao, hoe minder suikers erin terug te vinden zijn. Dit is ook waarom veel mensen vaak afhaken.

De smaak van chocolade met een hoog cacao percentage is vaak veel bitterder dan die van een reep met meer suikers.

In een keer overstappen naar een chocoladereep met 90% cacao is best heftig. Wil je graag gezondere chocola eten? Werk hier dan in stapjes naar toe. Je zult zien dat je de bittere smaak steeds meer gaat waarderen.

Over het algemeen is een chocoladereep met 85% cacao - of hoger - een gezondere variant. Er zit meer rauwe cacaopoeder in, waardoor er een hoger percentage aan antioxidanten en mineralen in terug te vinden is.

En dat heeft weer een positief effect op je lijf en mind.

Daarnaast werkt het ook minder verslavend, omdat er veel minder suiker in terug te vinden is!

Nu weet je het verschil tussen rauwe cacao en chocolade. En weet je dus ook waarop te letten als je de superfood in je voedingspatroon wilt verwerken.